Италия е прочута със своите сладки изкушения. Едни от най-добрите от тях безспорно идват от Сицилия.
Кой не е чувал за прочутите сицилиански каноли?
В продължение на векове Сицилия е събирала различни кулинарни традиции в себе си. Преди да се отърве от поредни завоеватели, тя е взимала най-доброто от техните кулинарни тайни и ги е вплитала в своите. Така островът се е превърнал в една уникална симбиоза от кулинарното познание от едни от най-добрите кухни от цял свят.
Канолите вероятно са най-популярният сицилиански десерт, известен по цял свят. Всеки кулинарен критик стои безмълвен пред невероятният им вкус.
Канолите представляват тестена фунийка, която се пълни на място пред клиента с вкусна смес. Финалният щрих са избрани от вас сушени плодове, шамфъстък или парченца шоколад.
Подобно на повечето сицилиански десерти, и канолите носят със себе си южни средиземноморски аромати. Те са хрупкави, ухаещи на канела, ядки, лимони и портокали.
Канолите събират в себе си рикота, млечен шоколад и хрупкави ядки, които радват с изтънчен си вкус и галантна визия. А тайната за приготвянето им се разкрива от майсторите на сицилианските сладкиши.
Ето как се приготвят:
Необходими продукти: 2 ч.ч. брашно, 1 с.л. захар, 1 ч.л. какао, ½ ч.л. канела, ½ ч.л. сол, 1 ч.л. ябълков оцет, ½ ч.ч. марсала или друго десертно вино, 3 с.л. зехтин, 1 белтък, 2 ч.ч. олио за пържене.
За пълнежа: 1 ч.ч. рикота, ½ ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. заквасена сметана, 2 с.л. захаросанипортокалови корички или 1 ч. л. настъргана портокалова кора, 2 с.л. стафиди, 2 с.л. шоколад, нарязан на ситно, 1 с.л. портокалов или друг ликьор или бренди, 4 с.л. ситно счукан шамфъстък или други ядки.
Начин на приготвяне: Брашното, захарта, какаото, канелата и солта се смесват в купа. В средата се прави кладенче и в него се сипват оцетът, виното и зехтинът. Омесва се тесто, което се меси най-малко 2 минути. Увива се във фолио и се прибира в хладилника за 2 часа.
Втасалото тесто се разделя на две равни части. Разточва се на много тънък лист и с форма за сладки или с чаша с тънък ръб от него се изрязват кръгчета с диаметър 7-10 см. Всяко от тях се навива на цилиндър около метални тръбовидни форми, сухи канелони или завити на цилиндър алуминиеви капачки от буркани. Крайчетата им се залепват с малко белтък.
Канолите се пържат заедно с формите за 3-4 минути в 4 см загрято олио. Докато са топли, се отстраняват от формите и се оставят да изстинат.
Рикотата се разбива с миксер за 1 минута. Към нея се прибавя захарта и се разбива още 1 минута. Добавя се и сметаната и отново се разбива добре. Последни се слагат стафидите, портокаловите корички, шоколадът и ликьорът и се разбърква.
Готовите каноли се пълнят обилно с крема от двете страни и се потапят в ядките. Поднасят се поръсени с пудра захар.
Вижте още:
На гости на Сицилия – аромат и вино
На гости на Сицилия – вкус и храна
Италия – отвъд пастата и пицата