Ябълката е един от най-харесваните и консумирани плодове. Освен в натурален вид, ябълката редовно участва в сладки пайове и други печива в тандем с канела.
Самите ябълки се карамелизират, изпичат и поднасят като любим ябълков десерт, но малко се знае за чая от ябълки у нас, макар че в съседна Турция е популярна напитка, която се консумира всеки ден и се е превърнала в традиционна, разказват от Gotvach.bg.
Какви ползи може да ни донесе чаят от ябълки?
Говорим си за...
Тази приятна на вкус и много лека напитка укрепва имунитета и затова е добра превенция срещу простудни заболявания в студените месеци. Действа и като филтър на бъбреците, а също така регулира обмяната на веществата.
Не само паят от ябълки се прави с канела, любимата на плодовете подправка е подходяща и за напитката. По този начин процесът на храносмилане се улеснява, а кръвната захар се поддържа в подходящо ниво.
Много ценно предимство на чая от ябълки е възможността да подкрепи отслабването, но без загуба на мускулна маса, а като топи излишните мазнини.
Освен чрез канелата, чаят може да изненада с приятен вкус, ако му се добави ванилия. Ароматът на ябълката и ванилията при смесване е особено приятен, а лъжичка мед ще донесе исканата сладост.
Как да си направим чай от ябълки?
Може да се използват само корите на плода, защото всички ценни вещества, които са нужни, се намират в него, но може да се приготви и от цели плодове.
За една дневна доза полезен ябълков чай за цялото семейство са нужни няколко прости и достъпни продукта:
🍎 5-6 цели ябълки
🍎 4 водни чаши с вода
🍎 щипка карамфил
🍎 щипка канела
🍎 щипка ванилия
🍎 мед
Водата завира, добавят се нарязаните с корите ябълки и карамфила, които врат около половин час. Слагат се канелата и ванилията и чаят ври на слаб огън още 10 минути. След охлаждане се прецежда и се подслажда с мед.
Напитката може да се пие както като топъл плодов чай, така и като студен чай. А ако предпочитате по-свежите напитки, опитайте смути с ябълки и ябълков фреш.
Предизвикваме ви и да опитате някои от нашите специални рецепти с ябълки:
- Печени ябълки с пудинг крем брюле
- Ябълкова сандвич торта
- Канелено руло с ябълки
- Обърнат ябълков крамбъл
- Кростата с ябълки и череши
- Тарт с фламбирани ябълки и сливи
- Свински котлети със сладко-кисели ябълки и полента