Авокадото е онези плодове, за които знаем, че са безспорно полезни. Но какво ще се случи с тялото ни, ако всеки ден консумираме авокадо? Едно нормално авокадо съдържа 322 калории, 17 гр. въглехидрати, 14 гр. фибри, 4 гр. протеин, 30 гр. мазнини. Но зад тези числа се крият невероятни ползи за чревното здраве, сърцето и мозъка. Ето и повече подробности:
По-добро чревно здраве
Авокадото е богато на фибри, които са пряко свързани с подобряване на здравето на червата. Съдържанието на фибри в едно авокадо осигурява почти половината от препоръчителния дневен прием от 28 до 34 грама.
Диетичните фибри подхранват полезните бактерии в червата. Проучване от 2021 г. в The Journal of Nutrition установи, че ежедневната консумация на авокадо увеличава изобилието от бактерии, ферментиращи фибри, засилва производството на късоверижни мастни киселини и намалява вредните концентрации на жлъчни киселини в червата.
Това може да бъде особено полезно, тъй като високите нива на жлъчна киселина са свързани с възпаление на червата и състояния като проблеми с жлъчния мехур. Намаляването на тези нива може също да помогне за намаляване на необяснимата диария и малабсорбцията на хранителни вещества.
Поддържане на здравословно тегло
Въпреки високото си съдържание на мазнини, авокадото всъщност може да помогне да се поддържа здравословно тегло. Проучване от 2022 г. в Journal of the American Heart Association установява, че хората, които ядат по едно авокадо на ден в продължение на шест месеца, поддържат стабилно телесно тегло. Това предполага, че консумацията на авокадо не води непременно до наддаване на тегло.
Всъщност проучване от 2019 г. в Nutrients установява, че ежедневната консумация на авокадо може да помогне за предотвратяване на наддаването на тегло. Друго проучване в The Journal of Nutrition съобщава, че консумацията на едно авокадо на ден може да намали висцералните мазнини при жените.
Тайната се крие във високото съдържание на фибри, които създават усещане за ситост дълго време.
Намалява риска от сърдечни заболявания
Авокадото е пълно с хранителни вещества, които подпомагат здравето на сърцето - калий, магнезий, фибри, фолат, мононенаситени мазнини, полифеноли и антиоксиданти.
Проучване от 2022 г. в Journal of the American Heart Association установи, че консумацията на авокадо е свързана с 16% до 22% намаление на риска от сърдечно-съдови заболявания и коронарна болест на сърцето. Изследователите отбелязват, че заместването на половин порция масло, маргарин, сирене или преработени меса с авокадо може значително да намали риска от тези състояния.
Прочетете още:
-
Числото на кармата ти: как да го изчислиш и какво означава
-
Топлите вълни могат да се лекуват и без хормони
-
Олио или лосион за тяло: Какво да изберем