Днес е Великден - един от най-светлите християнски празници. Традициите повеляват на трапезата да присъстват боядисани яйца и козунак, но да видим какво още трябва да сложим на празничната маса.
Освен че е християнски празник, Великден е и кулинарен празник. На този ден се ходи на гости на роднини и семейството празнува с подобаващо похапване. Трапезата е богата и красиво украсена.
Козунакът и боядисаните яйца задължително присъстват, защото червените яйца символизират кръвта на Исус, а козунакът – неговото тяло.
Неотменна част от трапезата са великденските обредни хлябове. Те най-често се приготвят в съботата преди големия празник. Формата им е различна – кръгли, елипсовидни или продълговати, а повърхността им е богато украсена с кръстове, растителни символи, стафиди, великденски яйца.
Най-разпространеното месо на Великден е агнешкото. Това се свързва с факта, че в деня на Възкресението на Исус в жертва е било пренесено агне. Все пак е възможно да има и свинско или заешко.
Зелените салати са много предпочитани в комбинация с агнешкото.
За десерт се правят сладки с различни форми и цветни декорации, както и различни сладкиши.
Украсата също играе важна роля в този празник. Отрупайте трапезата с вкусни блюда, но се погрижете да има и свежа и кокетна украса.
Сложете боядисани яйца в декоративни гнезденца. Те са символ на дома и семейството.
Красиво ще се получи, ако направите съчетание от зайчета, яйца, пролетни цветя и зелени върбови клонки. Можете да сложите и само букет от пролетни цветя, символизиращи възраждането на природата.
Прочетете още:
- Как да разберете дали яйцата са пресни – лесен тест с чаша вода
- Великденските рецепти на Катето Евро: 4 вкусни ястия, които да сложим на трапезата
- Какво трябва да знаем за агнешкото месо
- 10 идеи за рецепти с агнешко за вкусна и ароматна великденска трапеза
- Кулинарна обиколка на великденските ястия по света