Кокосовият орех има много полезни за здравето свойства. Това се дължи на високото съдържание на витамините В и С, а също така и на необходимите на човешкия организъм минерални соли – натрий, калций, желязо, калий, глюкоза, фруктоза и захароза.
За качествата на този екзотичен продукт разказват от Gotvach.bg.
Микроелементите, които се намират в млякото и в меката част на кокосовия орех, възстановяват силите и подобряват зрението.
В козметиката се използва маслото от кокосов орех, което прави кожата мека и нежна.
Ароматът на кокоса е невероятен и се използва много в козметичната индустрия.
Меката част на кокоса и млякото се използват за производството на редица кулинарни продукти – стърготините се добавят в сладолед, йогурт, различни салати и сладкарски изделия.
Кокосовото брашно в сладкарските изделия ги дарява с изискан вкус и лечебни свойства.
Кокосовото масло се използва в редица рецепти, както и за приготвянето на маргарин.
Кокосовият орех се препоръчва на хора, които искат да качат мускулна маса.
Кокосът предотвратява запек и газове в стомаха и червата. Кокосовото мляко успокоява болното гърло и помага при язвена болест.
С кокосово масло се лекуват рани, порязвания, изгаряния.
Кокосовото масло спомага за отстраняване на бръчки на лицето. Млякото на тропическия плод е много полезно при заболявания на бъбреци и пикочния мехур.
За да приготвите кокосово мляко вкъщи, настържете бялата част на кокоса и залейте с вода. След половин час прецедете през марля и ще получите вкусно кокосово мляко. В кулинарията се използва бялата част на кокоса, която се настъргва и от нея се правят екзотични панировки замесо и риба.
Все пак внимавайте колко кокос консумирате, тъй като в сто грама се съдържат 384 калории, наред с всички полезни вещества.
Как можете да "отворите" кокосов орех, вижте в статията ни ТУК.