Наскоро у нас гостува Съли Ерна - един от най-интересните музиканти, който достави радост с два концерта и на нашите меломани.
Вокалистът на групата „Godsmack“ избра да вечеря в един от дните в гурме ресторант. Той и музикантите му предпочетоха тиха, спокойна и изискана обстановка на ресторант La Casa.
Популярен като изключително положителен човек, умеещ да уважава и усеща из основи всяко удоволствие, като емоционален характер, почитател на духовното измерение на всяко явление, музикалната звезда избра да пренесе този свой подход към живота и върху кухнята.
Гурме вечерята се оказа най-подходящото решение за нагласата на звездата...
Менюто му бе подбрано от главния готвач шеф Любомир Тодоров и консултирано от италианския шеф Джузепе Д‘Акуино, носител на звезда Мишлен, който също наскоро гостува за демонстрация на нови изтънчени ястия в ресторанта.
Запечено козе сирене с тиква
Козето сирене се запича с естрагонов гел. За направата на естрагоновия гел ви трябва ситно смлян естрагон, захар и вода, в съотношение 1:1 и агар.
В естрагоновия гел се глазира и тиквено семе, заедно с тиквено олио и стафиди. Полива се сиренето и се запича на саламандър.
Тиква крем
За приготвянето й са ви необходими тиква, лук, звезден анасон, кориандър, дафинов лист и пилешки фон. След като тиквата се задуши с лука и подправките, подправките се вадят от сместа. Прецежда се и се избива с миксер, за да придобие вида на мус с гладка текстура. Към него се прибавят индийско орехче, сол и чеснова паста.
Бъчвички от тиква с ванилия
Чрез "су вид" техниката, на 60 C, във вакуум торбичка, се поставя тиквата заедно със зехтин, ванилия и мащерка. След като е готова се глазира с масло и пилешки фон.
Хокайдо тиква
Към хокайдо тиквата прибавяте мед, розмарин, мащерка, чесън и зехтин и я запичате.
Дехидратирана тиква на слайсове
Пралини от козе сирене
Приготвяме мус от козето сирене, заедно със сметана, оформяме и панираме с яйце и брашно.
Така както в живота съчетанието на ситуация , хора, чувства и спомени е двигател на собствената ни душевност и изкуството, според веруюто на Съли Ерна, така и гурме рецептата му успява да съедини различни вкусове, постигнати по различен технологичен начин и достатъчно добре балансирани, за да създадат уникално усещане.
Тиквата е типичен сезонен продукт, който освен вкусен е и доста полезен. Шеф Любомир Тодоров не случайно го подбра като основен компонент в предястието си. Съчетаването му с козе сирене и редица подправки ще ви потопи в истинско кулинарно приключение.
Специфичният кисел вкус на козе сиренето го прави идеален партньор на тиквата. Най-добре обаче изпъква вкусът му в съчетание с подходящо червено вино. Комбинация, която ще остави траен отпечатък върху небцето ви.
Розмаринът, със силния си пикантен вкус и сладникав аромат е перфектен избор за подправяне на сирена. Придава им неповторим аромат и уникално ненатрапчиво съчетание на вкусовете.
„Душата на рафиниратана кухня“, както казват французите за мащерката, е чудесна подправка за подобен тип предястия. Тя съдържа етерични масла и по специфичен начин консервира компонента към който е добавена. Много добре се балансира с вкуса на подправки като индийско орехче, розмарин и дафинов лист.
Познавайки качествата на всеки продукт, Шеф Тодоров умело успя да задоволи вкуса на рок звездата Съли Ерна и да го впечатли с избора си на меню.