Всички знаят за шоколадово или плодово мляко, но чували ли сте за златно мляко?
Звучи малко странно, но има много сериозни здравословни ползи.
Златното мляко всъщност е мляко с куркума и още няколко съставки. Нарича се „златно“ заради хубавия жълт цвят, който придобива от подправката.
Към млякото и куркумата се добавят още подправки като пипер, джинджифил и карамфил.
Самото мляко не е нужно да е краве. Може да се замести със соево, бадемово и всяко друго ядково мляко.
Вероятно вече се досещате, че именно комбинацията от толкова полезни съставки придават на златното мляко големите ползи за здравето, с които то е известно.
И така. За какво точно помага то?
✔ Подсилва имунната система
✔ Има анти-бактериално свойства
✔ Облекчава артрит
✔ Намалява подуването на червата
✔ Действа благоприятно при псориазис и болест на Крон
Рецепта за златно мляко на д-р Таз Батия – уелнес специалист и автор на книгата „С какво се хранят лекарите“:
Съставки:
Корен джинджифил
Няколко зрънца карамфил
2 ч.чаши вода
1-2 ч.лъжички куркума
1 ч.лъжичка мед
2 ч.лъжички мляко (или негова алтернатива)
Начин на приготвяне:
Джинджифилът се настъргва и заедно с карамфила се добавя към водата. Течността се вари в продължение на 2 минути.
Изсипете в голяма чаша, добавете куркумата, меда и млякото и разбъркайте докато медът се разтвори.
Още за куркумата