Чували сте, че една ябълка на ден държи лекаря далеч? Е, оказва се, че и чаша вино - или дори чаша гроздов сок - може да ви помогне да се чувствате здрави, благодарение на ключова съставка, известна като ресвератрол.
Преди да отворите следващата бутилка или да потърсите добавки, регистрираният диетолог Джулия Зумпано обяснява какво трябва да знаете за ползите от ресвератрола.
Какво е ресвератрол?
Ресвератролът е полифенол - естествено срещащ се изключително мощен антиоксидант. Въпреки че можете да го намерите във фъстъци и боровинки, той е най-наситен в кожата на гроздето и съответно натуралния гроздов сок и червеното вино.
„Червеното вино е ферментирало с гроздови кожи, така че съдържа ресвератрол“, казва Зумпано. „В бялото вино има малко ресвератрол, но червеното вино съдържа три до 10 пъти повече ресвератрол в сравнение с бялото.“
Ползите от ресвератрол
Подобно на други антиоксиданти, ресвератролът съдържа различни защитни свойства, които могат да помогнат на тялото ви да извършва редица ежедневни процеси и да се бори с болести. И въпреки че има многобройни проучвания, документиращи широк спектър от потенциални ползи от антиоксидантите, които включват ефекти против стареене, противоракови ефекти и други, много повече изследвания трябва да бъдат направени само върху ресвератрол. Въпреки това, той има няколко свойства, които могат да направят тези ползи възможни.
1. Влияе положително върху здравето на мозъка и сърцето
Знаем, че ресвератролът е противовъзпалително, защото е антиоксидант, така че засяга клетките в тялото ви, като ги предпазва от увреждане. Най-вече помага при възпаление на мозъка и сърцето, като осигурява защитна обвивка за кръвоносните съдове и предотвратява инсулт или нараняване. Това означава, че може да има невропротективни качества и да помогне за запазване на паметта и мозъчната функция , както и за предотвратяване на сърдечни заболявания и инсулти.
„Ресвератролът и другите антиоксиданти са нещо като обвивка за вашите клетки“, казва Зумпано. „Те се увиват около клетката като хубав слой, така че когато имате съединения, плаващи около кръвта ви и околната среда, които се опитват да атакуват и повредят тази клетка, имате този допълнителен слой на защита.“
2. Помага за повишаване на добрия и намаляване на лошия холестерол
Зумпано казва, че антиоксидантите помагат на множество системи в тялото ви. Диета с високо съдържание на храни, богати на антиоксиданти, насърчава високи нива на HDL (добър холестерол) и ниски нива на LDL (лош холестерол). „Храните, които ядете, влияят на цялото ви тяло – вашите клетки, кости, кръв и органи. Колкото по-високо е съдържанието на антиоксиданти, толкова по-добре цялото тяло е защитено от болести и потиска възпалението“, казва тя.
3. Помага за намаляване на кръвосъсирването
Полифенолите също изглежда подобряват функцията на кръвоносните съдове и могат да помогнат за забавяне на образуването на кръвни съсиреци. Алкохолът може също да действа като разредител на кръвта, така че червеното вино, когато се консумира отговорно, може да помогне за намаляване на образуването на съсиреци. Следователно, ако комбинирате полифеноли и алкохол, имате още по-голям кръворазреждащ ефект.
Потенциални странични ефекти на ресвератрол
Ресвератролът има сравнително ниско ниво на токсичност. Понася се сравнително добре до 5 грама на ден. Проучванията показват, че гадене, диария , повръщане и други стомашно-чревни проблеми могат да възникнат при консумация на по-високи дози. Но тези по-високи дози не могат да бъдат достигнати само с диета и обикновено се достигат, когато консумирате добавки.
Как трябва да приемате ресвератрол?
За да се възползвате от ресвератрола, Зумпано предлага да включите 1 грам ресвератрол във вашата диета всеки ден и че е важно той да идва от естествени източници. Чаша вино или гроздов сок е добре, но обръщането към добавки с ресвератрол може да не е правилният път, тъй като твърде много понякога може да има отрицателни ефекти.
Добавките не се регулират като лекарствата, така че никога не можете да сте сигурни, че получавате количеството ресвератрол, което продуктът твърди, че предоставя.
„Има определено количество ресвератрол, което тялото ви не може да абсорбира, и е трудно да се определи това количество“, казва Зумпано. „Случаят с повечето добавки е, че със сигурност ще ги усвоите и използвате много по-добре от истински хранителен източник.“
Прочетете също:
- Защо червеното вино причинява главоболие?
- Вино ли ще е, греяно да е: всички ползи от напитката на едно място!
- Опасността, която крие дори edna чаша вино на ден
- ТЕСТ: Кое е твоето вино и какво разкрива то за душата ти