Какво е мозъчна мъгла и как да се справим с нея?

Всеки знае какво е: идва средата на работния ден и ви е трудно да се концетрирате. Някак си е трудно да си съберете мислите, да се фокусирате, да запомните каквото и да е. Именно това е т.нар. мозъчна мъгла - лека когнитивна дисфункция.

Предпоставки за появата на мозъчната мъгла са хроничният стрес, хормоналните промени, депресията, дехидратация, лоша диета, някои медикаменти. Какво да направим, ако усетим, че тази мъгла ни наляга?

4 хранителни съставки, които те карат да огладняваш повече и атакуват мозъка ти

Първата и най-важна стъпка е да намерите време за истинска почивка, а не просто кафе с колеги на въздух пред офиса. Медитация, разговор с любим човек, лека дрямка - това са супер методи за целта. 

Второто важно тук е да обърнете сериозно внимание на диетата си. Нека тя е богата на антиоксиданти, като сезонът сега е изключително подходящ - цитруси, ядки, боровинки. Така се намалява оксидативният стрес на тялото, което има добър ефект върху мозъка и тялото. 

Трето - движете се! Тялото и мозъкът са едно цяло, а учените са доказали, че спортът подобрява когнитивната функция. Тренировките се отразяват добре и при хроничен стрес и умора. Ако нямате време, дори разходките са нещо. Може да правите и лек стречинг на работното място. Ако пък може да отделите час, най-добрият избор би бил йогата, за която е доказано, че намалява стреса, депресията и чувството за безпокойство. 

Друг полезен съвет е да намалите кофеина и алкохола. Балансът е клучов, а при кофеина става въпрос за до 400 милиграма кофеин на ден. 

Приоритизирайте съня и си създайте рутина за сън - лягайте и ставайте по едно и също време на деня. Поне час преди сън не използвайте телефона си. Помнете, че никотинът и кофеинът пречат на съня. 

Прочетете още: 

Какво е мозъчна мъгла и как да се справим с нея?

По-добро "Аз"

Здравословно

Какво е мозъчна мъгла и как да се справим с нея?

Всеки знае какво е: идва средата на работния ден и ви е трудно да се концетрирате. Някак си е тру...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти