Карфиолът е царят на есенните зеленчуци.
Богат е на провитамин А, витамини от групата В, никотинова киселина, витамин С (средно 70 мг%), пантотенова киселина, витамин К, фолиева киселина.
Това е перфектната храна за хора, които имат проблеми с теглото и искат да свалят килограми, тъй като не съдържа мазнини, а в 100гр карфиол има едва 20 калории.
Съдържанието на въглехидрати също е ниско и поради тази причина може успешно да измести картофите от вашето меню.
За да ограничите максимално загубата на минералните и водоразтворимите съставки, е най-добре карфиолът да се приготвя на пара или в малко количество вода, която след това може да използвате за супи и сосове.
Цветното зеле е вкусен и бърз вариант за салата. Нужно е само да го разделите на хапки, да ги измиете добре, след това да посолите с щипка сол и да подправите с малко зехтин и балсамов оцет.
Карфиолът може да реагира на метал, затова избягвайте да го оставяте в метални купи, иначе рискувате да придобие кафеникав оттенък.
Добре е да се помни, че хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза, не трябва да консумират суров карфиол.
Зеленчукът съдържа специфична субстанция, която може да повлияе отрицателно на функциите на щитовидната жлеза.
Като мине термична обработка обаче, този проблем се решава.
Още идеи за готвене:
- Какво да сготвите тази зима, за да не напълнеете
- Какво да сготвим с кисело зеле: 10 апетитни рецепти за студените дни
- Очарованието на зимните салати - как да ги приготвим и какво трябва да знаем