Какво да сготвите с карфиол: 8 ароматни рецепти

Карфиолът е царят на есенните зеленчуци.

Богат е на провитамин А, витамини от групата В, никотинова киселина, витамин С (средно 70 мг%), пантотенова киселина, витамин К, фолиева киселина.

Това е перфектната храна за хора, които имат проблеми с теглото и искат да свалят килограми, тъй като не съдържа мазнини, а в 100гр карфиол има едва 20 калории.

Съдържанието на въглехидрати също е ниско и поради тази причина може успешно да измести картофите от вашето меню.

карфиол
Снимка: Thinkstock

За да ограничите максимално загубата на минералните и водоразтворимите съставки, е най-добре карфиолът да се приготвя на пара или в малко количество вода, която след това може да използвате за супи и сосове.

Цветното зеле е вкусен и бърз вариант за салата. Нужно е само да го разделите на хапки, да ги измиете добре, след това да посолите с щипка сол и да подправите с малко зехтин и балсамов оцет.

Карфиолът може да реагира на метал, затова избягвайте да го оставяте в метални купи, иначе рискувате да придобие кафеникав оттенък.

Добре е да се помни, че хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза, не трябва да консумират суров карфиол.

Зеленчукът съдържа специфична субстанция, която може да повлияе отрицателно на функциите на щитовидната жлеза.

Като мине термична обработка обаче, този проблем се решава.

8 ароматни рецепти с карфиол

Още идеи за готвене: 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти