В момента всички пазари и витрини с плодове и зеленчуци са пълни с тикви. А тиквата е един наистина удивителен зеленчук, заради многобройните си полезни хранителни качества.
Тиквите спадат към плодовите зеленчуци.
Твърди се, че историята на тиквата започва още преди 5000 години в далечно Перу, а именно индианците са първите хора, занимавали се с отглеждане и развъждане на тикви. Археологически разкопки доказват това твърдение.
Тиквата е добър източник на минералите калий и фосфор, калций, магнезий, желязо,мед и кобалт. Има високо съдържание на витамин С - около 15 мг в 100 г, както и каротин, целулоза (около 1 г).
Тиквата е доста богата на пектин и витамините В1, В2 и РР. Семките на тиквата са прословути с отличните си хранителни и лечебни свойства. Вкусните тиквени семки съдържат много масла, белтъчни и смолисти вещества. При консумация не бива да се осоляват много. Полезни са за страдащите от хронични чернодробни възпаления, гастрит, колит, анемия, хипертония и остеопороза.щ
А за всички почитатели на есенното меню с тиква, споделяме 14 бързи и много вкусни рецепти с тиква, кликнете върху желаните от вас, за да научите повече как да си ги сготвите у дома:
🎃 Тиквени меденки с аромат на есен
🎃 Киш с риба тон, праз и тиква
🎃 Разядка с тиква за 20 минути