Патладжанът е сред най-обичаните сезонни зеленчуци, който може да бъдем приготвен по десетки различни начина, а всичките до един са много апетитни и са идеални за уютните вечери у дома, когато ни се хапва нещо едновременно вкусно и полезно.
Вече ви показахме какво са сготвите с кисело зеле, тиква и праз, а сега е време и за още един любимец на студения сезон - патладжанът!
Патладжанът има богат минерален състав. На първо място са солите на фосфора, следвани от тези на калция, сярата, калия, желязото и др. в по-малки количества. Съдържа витамин С и витамини от групата В. Печен за зелен хайвер, в гювеч или в консерва, той ще разнообрази трапезата ни.
Подпомага за изчистването на организма от холестерол, намалява нивото му в кръвта и съдовете. Препоръчва се и при сърдечно-съдовите заболявания, защото калият в него подобрява работата на сърцето, подпомага изхвърлянето на течности и предпазва от отоци.
Ето и няколко съвета как да обработвате патладжаните преди и по време на готвене:
*Преди употреба се нарязват и посоляват, а след това се изплакват със студена вода. По този начин се извлича значителна част от соланина (вид токсин), на който се дължи горчивината.
*Пържат се на силен огън, в добре загрята мазнина, за да не поемат много от нея.
*При преработката им не бива да се употребяват метални съдове и уреди.
*Могат да се приготвят с кожицата, но без нея ястията имат по-фин вкус.
*За да не се напукват, преди да се поставят да се пекат, се набождат.
А сега ви представяме и няколко вкусни рецепти с патладжан. Опитайте някоя от тях и споделете резултатите!
Салата от домати и патладжани с тапенада
Засищащ сандвич с печен патладжан
Патладжани в доматен подлучен сос
Тортички от патладжан и пушен кашкавал
Кюфтенца от патладжан с доматен сос и кашкавал
Да ви е вкусно!