Джодженът е широко разпространена подправка, особено ценна за българската национална кухня. Незабравим е ароматът и вкусът на боб с джоджен, известен от незапомнени времена, а също така великолепни са кюфтенцата с участие на телешко месо, деликатно намекващи за присъствието на тази така приятна подправка.
Безспорно първенец в употребата на джоджен е бобът яхния, научихме от Gotvach.bg. Джодженът си кореспондира отлично и с нахут, приготвен на яхния. Това се дължи на специфичните ароматни компоненти на тези растения.
На джодженът се придават качества като болкоуспокояващо и спазмолитично средство, което увеличава секрецията на стомашни сокове и благоприятства храносмилането. За целта трябва да се похапва в прясно състояние във вид на салати и някои супи.
Джодженът се използва при приготвянето на ястия с агнешко и телешко. Също така е добро допълнение към ястия със спанак.
В кулминация на блясъка му трябва да се спомене, че от джоджен могат да се приготвят и приятни ароматни коктейли с алкохол.
В този ред на мисли, днес ви предлагаме да зарадвате любимите си хора с edna от тези вкусни рецепти:
► Постна гозба с грах и картофи
► Как се прави: Агнешка дроб-сарма
► Агнешки бут с карамелизирани лукчета
Още вкусни идеи:
- 7 апетитни и бързи рецепти за домашна пица
- 15 причини да ядем череши (освен защото са вкусни)
- 10 лесни и бързи идеи за лятна вечеря
- 6 вкусни десерта, които няма да развалят диетата ви
- 6 тайни за приготвянето на вкусни тиквички
- Заземена храна - коя е тя и защо е важно да я ядем?