Днес лимецът набира все по-голяма популярност и не само заради вкусовите си качества, но и поради големите си ползи за организма. Зърнената култура има множество полезни свойства и активно се използва в лечебното и диетично хранене, тъй като помага при лечението и профилактиката на редица състояния и заболявания, но заедно с това ускорява метаболизма.
Хранителната стойност на лимеца в 100 грама от продукта:
- Протеини - 5.4 g
- Мазнини - 0.85 g
- Въглехидрати - 27g
Съответно в това количество се съдържат цели 327 ккал, но от друга страна продуктът насища много бързо организма и ще се чувствате сити за дълго време. Лимецът е богат на множество витамини (В1; В2; В6; В9; РР; Е; К), минерали (фосфор, калий, калций, магнезий, натрий, хром, силиций, желязо, цинк, мед, селен), омега-3 и омега-6 киселини, а също така фибри.
В лимеца се съдържат не само изброените витамини и минерали, но и фолиева киселина. Този елемент е изключително полезен за женския организъм. Включвайки зърнената култура в менюто си, жените се грижат активно за своето репродуктивно здраве. Можете да си хапвате каши от лимец сутрин, като заедно с това той не способства за покачването на килограмите.
Включвайки в дневното си меню лимец, не само че няма да качите теглото си, но и ще ускорите метаболизма ви. Така ще се грижите за вашата фигура, но и заедно с това жената ще може да се възстанови по-бързо след раждането или други състояния, при които се наблюдава хормонален дисбаланс.
Лимецът способства за насищането на организма с множество полезни вещества, които защитават кожата от преждевременно стареене, повишават еластичността и връщат красотата на ноктите и косата. Зърнената култура е особено полезна по време на бременност (ако не се наблюдават противопоказания) и при лактация. Продуктът насища организма със сили и енергия, помагайки ви да се чувствате бодри през целия ден.
Още полезни свойства на лимеца открийте в галерията ни:
Ползи при бременност и лактация
Говорим си за...
Тази зърнена култура е идеален помощник за поддържане на здравето на плода по време на износването на бебето. За никого не е тайна, че по време на бременността тялото на жената бързо отслабва и има нужда да се "подхранва" постоянно с витамини и хранителни вещества. Именно лимецът ще ви помогне с тази задача и ще насити организма на жената с важните хранителни вещества по време на износването на плода.
Заедно с това тази зърнена култура ще ви помогне да не качвате много килограми, тъй като бърза насища и ще ви държи сити през деня. Ако редовно я консумирате, тогава няма да имате проблеми със запека, тъй като това състояние е доста често срещано по време на бременността. При кърмене лимецът отново ще бъде прекрасно допълнение към менюто ви, тъй като ще насити организма с множество витамини, аминокиселини и минерали. Важно е обаче да помните, че той съдържа повишено количество глутен. Това вещество е алергенно, което означава че трябва да наблюдавате внимателно реакцията на вашето тяло и организма на детето ви.
Ползата на всяка една храна в голяма степен зависи от начина на нейното приготвяне. Безспорно лимецът е изключително полезен за здравето на жената, но също така по време на бременността и кърменето. Затова ако нямате индивидуална непоносимост към продукта, тогава смело можете да добавите тази зърнена култура към вашето меню.
Опитайте и някоя от рецептите ни с лимец:
🌾 Ароматно, лесно и здравословно хлебче от лимец
🌾 Пъстра салата с броколи, лимец, трио чушки и запечено сирене халуми
🌾 Банички с домашни кори от лимец
🌾 Салата с лимец, печени домати и козе сирене