Като цяло чувството на ленивост и умора се поражда по различни причини. Основната обаче е неправилното хранене. Тъй като храната е горивото на организма, от качеството ѝ зависи как ще се чувстваме. На първо място най-добре е да започнем деня със стойностна закуска. Именно тя ни поддържа бодри и концентрирани, помага ни да редуцираме килограмите, като ни предпазва от преяждане през деня.
Експертите препоръчват приема на повече въглехидрати за енергия и белтъчини за издръжливост. От друга страна е добре да се избягват прекомерните количества захар, тъй като е доказано, че децата, които консумират захар със закуската си, са по-склонни да ядат повече на обяд, пише "Gotvach.bg".
По време на обяда е удачно да се заложи на нискомаслени протеини. Те повишават производството на мозъчни химикали, наречени катехоламини, които ще поддържат жизнеността и енергичността ни през целия следобед. Ако пък трябва да сте концентрирани и вечерта, то също като на обяд изберете нискомаслен протеин и зеленчуци, за да избегнете приемането на твърде много въглехидрати.
Вечер стомахът работи по-бавно и обилното хранене може да попречи на здравия сън. Като цяло организмът ни се нуждае от храни, които ускоряват метаболизма. Те трябва да поддържат стабилни, както нивото на кръвната захар, така и това на енергията на тялото. А всички знаем, че по-голямата част от енергията се набавя именно от въглехидратите. Те по-лесно се превръщат в глюкоза, която от своя страна е най-използваното гориво за енергия. Въглехидратите обаче трябва да се консумират в комбинация с останалите храни.
В класацията за топенергийни храни влизат:
1. Нишестени въглехидрати. Това са кафевият ориз, пълнозърнестите храни, овес и ръж;
2. Протеини. Най-вече пилешко и пуешко, морски дарове, тофу, кисело мляко, сирене, яйца, ядки, семена, риба;
3. Зеленчуци. Най-добре действат артишок, цвекло, броколи, брюкселско зеле, моркови, гъби, чушки, спанак, сладки картофи, аспержи, ряпа;
4. Плодове. Енергизиращи са малините, боровинките, крушите, ябълките, бананите, авокадото, ягодите, ананасът.