Сигурно ситуацията ви е позната – красив щанд в магазина с шоколади, барчета и вафли, на които с големи букви пише „без захар“. Купувате смело, отхапвате и оставате очаровани – вкусът е точно като на вредните сладкиши, които всички обичаме.
Възможно ли е да постигнем същите сладост и удовлетворение, но без да вредим на здравето си?
Краткият отговор е, че всичко, с което прекаляваме, е вредно. А добрата новина е, че повечето подсладители, приемани в нормални количества, все пак са за предпочитане пред бялата захар, която плаши всички (особено хората, които се опитват да отслабнат). И все пак през последните години всякакви продукти попадат в категорията „био“ и „без захар“, което няма как да не ни накара да се усъмним в това доколко са безвредни.
В галерията събрахме информация за 8 алтернативи на захарта, чиито имена ще прочетете на етикетите на различни десерти и напитки в магазина. Някои от тях съществуват от векове, други са открити наскоро и няма достатъчно изследвания за ефекта им.
Ето и какво е добре да знаете за тях, преди да ги направите част от менюто си:
Внимание! Това съдържание предоставя само обща информация. То по никакъв начин не замества квалифицираното медицинско мнение. Винаги се консултирайте със специалист или с вашия лекар за повече информация.
Прочетете още:
- Внимание! 10 храни, които съдържат опасно количество захар
- 8 здравословни заместителя на захарта
- Тихият убиец: Защо захарта ви състарява и как да сложите край на това
- Как да да разберем дали кафявата захар, която купуваме, е истинска?