Тиквичките са зеленчук, който има широко приложение в кухнята - от салати и предястия, основни ястия и десерти.
Родината им е Средна Америка.
Пренесени са в Европа от испанците.
Младите тиквички имат нежна структура и аромат, но когато презреят вкусът им става блудкав.
Съдържат много витамин В1 и са ниско калорични.
150 г тиквички имат само 29 калории.
Подготовка:
Тиквичките се мият точно преди да се сготвят.
Те имат много тънка кора, затова е препоръчително да не се белят, за да запазят формата си, само се отрязват в двата края. Горчивите тиквички не бива да се консумират.
Приготвяне:
За да се изпържат се нарязват на шайби и се слагат в сгорещено масло или олио за 5-10 мин.
Варят се, като се пускат в кипяща подсолена вода за 10-12 мин., ако са цели и за 3-8 мин, ако са на парчета. Задушават се нарязани в покрит тиган с 30 г масло, 5 с.л. вода за 450 г за 4-5 мин.
Идеи за сервиране:
· Към тиквичките, докато се сотират се прибавя скилидка счукан чесън, пресен магданоз и риган.
· Съвсем млади тиквички се разрязват надлъжно на 2 части, намазват се с пълнозърнеста горчица и се запичат за 5 мин на 10 см от грила.
Припомнете си още:
Тиквичката – "грозното пате" на зеленчуците