Как се готвят тиквички?

Как се готвят тиквички?
Снимка: Thinkstock

Тиквичките са зеленчук, който има широко приложение в кухнята - от салати и предястия, основни ястия и десерти.

Родината им е Средна Америка.

Пренесени са в Европа от испанците.

Младите тиквички имат нежна структура и аромат, но когато презреят вкусът им става блудкав.

Съдържат много витамин В1 и са ниско калорични.

150 г тиквички имат само 29 калории.

Подготовка:

Тиквичките се мият точно преди да се сготвят.

Те имат много тънка кора, затова е препоръчително да не се белят, за да запазят формата си, само се отрязват в двата края. Горчивите тиквички не бива да се консумират.

Приготвяне:

За да се изпържат се нарязват на шайби и се слагат в сгорещено масло или олио за 5-10 мин.

Варят се, като се пускат в кипяща подсолена вода за 10-12 мин., ако са цели и за 3-8 мин, ако са на парчета. Задушават се нарязани в покрит тиган с 30 г масло, 5 с.л. вода за 450 г за 4-5 мин.

Идеи за сервиране:

· Към тиквичките, докато се сотират се прибавя скилидка счукан чесън, пресен магданоз и риган.
· Съвсем млади тиквички се разрязват надлъжно на 2 части, намазват се с пълнозърнеста горчица и се запичат за 5 мин на 10 см от грила.

Припомнете си още:

Тиквички на фурна

Тиквичката – "грозното пате" на зеленчуците

Чипс от тиквички на фурна

Пълнени тиквички с кайма

Тиквички бюрек

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти