Как ходенето поддържа здравето на мозъка ни?

Ходенето е не само чудесен начин да поддържате физическа форма, но също така може да има положително въздействие върху мозъчната ви сила. Според скорошно проучване, проведено от учени, беше разкрито, че има определена продължителност на ходене, която може значително да засили когнитивната функция и да подобри цялостното здраве на мозъка.

7 начина да накарате детето да се храни здравословно

Проучването, публикувано в Journal of Alzheimer’s Disease, включва над 1000 участници, които са били помолени да проследят навиците си при ходене и да се подложат на когнитивни тестове за измерване на мозъчната им функция. Резултатите показват, че тези, които ходят поне 30 минути на ден, виждат значително подобрение в паметта, вниманието и цялостната когнитивна функция.

Но какво е това в ходенето, което има толкова дълбоко въздействие върху мозъка? Учените вярват, че ходенето увеличава притока на кръв към мозъка, което от своя страна помага за подхранването на мозъчните клетки и насърчава растежа на нови невронни връзки. Освен това ходенето също така освобождава ендорфини, които са хормони за добро настроение, които могат да помогнат за намаляване на стреса и подобряване на настроението, като и двете са от решаващо значение за оптималната мозъчна функция.

И така, колко време трябва да ходите, за да извлечете ползите за мозъка си? Според учените ходенето поне 30 минути на ден е идеалната продължителност за засилване на мозъчната сила. Това не означава, че трябва да ходите 30 минути наведнъж – можете да го разделите на по-кратки интервали през целия ден, ако това работи по-добре за вашия график. Включването на редовни разходки в ежедневието ви не трябва да е трудна задача. Можете да започнете с бърза разходка по време на обедната си почивка, ходене до магазина вместо шофиране или просто разходка из квартала ви вечер. Не само ще направите услуга на тялото си, но и ще дадете на мозъка си така необходимия тласък.

Така че, независимо дали искате да подобрите паметта си, да изострите фокуса си или просто да подобрите цялостната си когнитивна функция, завържете маратонките си и тръгнете по тротоара. Вашият мозък ще ви благодари за това!

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол