Учени от университета "Пардю" в щата Индиана откриха, че консумирането на 45 г печени, леко подсолени, бадеми всеки ден намалява чувството на глад, увеличава нивата на витамин Е и приема на "добри" мазнини, без да води до трупане на килограми.
За целта американските преподаватели провели 4-седмично проучване за последиците от консумацията на бадеми върху теглото и апетита. В експеримента участвали 137 възрастни с повишен риск от диабет от втори тип.
Доброволците не спазвали никакви други диетични правила освен да следват обичайните си навици на хранене и физическа дейност. Резултатите показали, че макар те да приемали около 250 калории на ден под формата на бадеми, като цяло теглото им се запазвало.
"Изследването сочи, че бадемите са добър вариант за междинно хранене, особено за тези, които постоянно се тревожат за теглото си", заявил ръководителят на анкетата д-р Ричард Матис, професор по диетология в университета "Пардю".
Участниците в експеримента съобщават за намален глад и отслабено желание за последващо хранене, особено когато бадемите били консумирани като междинно хранене, а не по време на основното ядене.
Преди време беше установено, че бадемите увеличават усещането за ситост както при хората с нормално тегло, така и при мъжете и жените, страдащи от затлъстяване. Това се дължи на мононенаситените мазнини, протеини и фибри, съдържащи се в бадемите. Предишни изследвания установиха още, че бадемите намаляват опасността от рак на черния дроб заради съдържанието си на витамин Е. Наличието на този витамин в ядките ни предпазва още от сърдечни заболявания и нарушение на зрението в напреднала възраст.