Hell's Kitchen по NOVA става все по-интересен и по-интересен с всеки изминал епизод, а ние само гледаме и се дивим на вкусните ястия, които приготвят участниците.
Сега имаме възможността и ние да си сготвим една от рецептите, които те поднасят на своите гости в кухнята на Hell's Kitchen. Представяме ви рецептата за рибай (rib eye) стек с качамак, аспеpжи и горчица сос.
Приятно гответе!
Продукти:
Телешки стек – 4 бр,
Маскарпоне 50 гр
Царевичен грис 50 гр
Мляко 100 гр
Мащерка на вкус
Аспержи – 12 бр
Масло
Пресни билки на вкус
Телешки бульон 100 гр
Бутер тесто – 4 правоъгълни парчета
Арпаджик
Тъмен балсамов оцет
Шалот 3 глави
Сметана – 50 мл
Бяло вино – 100 мл
Дафинов лист – 1 бр
Кафява захар -1 чаена.лъж
Едрозърнеста и дижонска горчица – 2 суп лъж
Пармезан – 50 гр
Яйца – 1 жълтък
Сол малдон на вкус
Захар – 1 чаена лъжичка
Технология:
Качамак: В касерола наливаме телешки бульон и мляко, загряваме и добавяме царевичния грис. Готвим, като непрекъснато бъркаме. При готовност монтираме с маскарпоне и пармезан. Овкусяваме със сол, пипер и мащерка.
Аспержи: Изрязваме правоъгълно парче от бутер тестото, в центъра, на което поставяме 3 броя аспержи, намазваме краищата на бутер тестото с жълтък и вода и овкусяваме с малдонска сол. Печем в загрята фурна до готовност.
Горчица сос: В касерола задушаваме шалота с кафявата захар. Гасим с бяло вино. Прибавяме сметана, дафинов лист и редуцираме до желаната гъстота. При издаване загряваме сместа и добавяме двата вида горчица при непрекъснато бъркане. Овкусяваме със сол, пипер и пресни билки.
Стекът се порцира и при поръчка се овкусява със сол, гриловаме до нужната температура. Преди издаване овкусяваме с пипер и намазваме с масло.
Арпаджик: Арпаджикът го поставяме в касерола, поливаме тъмен балсамов оцет и захар и редуцираме до пълното сготвяне на арпаджика и нужната гъстота.