През лятото рязко се увеличава броя на стомашно-чревните инфекции. Основна причина за това са бързото разваляне на храната от високите температури, събирането на много деца на едно място в курортите, храненето по заведения в отпускарския период, където контролът на храната не винаги е перфектен.
И не на последно място горещото време и прекаленото излагане на слънце потискат имунната система и вирусите само това чакат.
Особено уязвими са малките деца. Тяхната имунна система е незряла, лесно се заразяват и заболяванията протичат по-тежко, с висока температура, повръщане, разстройство и бързо се обезводняват.
Инфекциите, засягащи храносмилателната система, основно са два вида – вирусни и бактериални. Заразяването става чрез консумация на заразена храна и от болен човек или здрав заразоносител при неспазване на хигиена след ползване на тоалетна.
При вирусните причинители децата се заразяват и по въздушно-капков път. Разболяването понякога е неизбежно, но в много случаи то може да се предотврати, ако се спазват някои прости правила.
Мийте редовно ръцете си, особено преди хранене и след тоалетна. Тази елементарна мярка може да ни спаси и от хепатит А.
Не използвайте сурови яйца за приготвяне на кремове, застройки на супи и др. Яйцата трябва да се варят минимум 10-15 минути. Преди употреба те трябва да се измият с топла вода и сапун.
Консумирайте месото основно чрез варене. При печене термичната обработка обхваща само външните слоеве и в средата могат да останат незасегнати причинителите на чревни инфекции. Особено опасна е каймата. Тя бързо се разваля и трябва да се избягва през лятото.
Избягвайте сладкарските изделия –торти, палачинки, кремове, тулумбички, особено ако се предлагат на открито. Захарта в тях е отлична хранителна среда за развитието на различни микроорганизми, включително и на най-опасната хранителна инфекция – стафилококовата;
Ако сте на почивка с малки деца, предпочитайте стерилизираните месни и зеленчукови пюрета. Те са най-сигурната храна за тях. При отварянето на капачката трябва да се чуе пукане, това е сигурен белег, че са стерилни. Вместо кремове използвайте каши от кутии – те лесно се приготвят без варене.
Преварявайте водата през лятото за малките децата или използвайте бутилирана, на която пише, че е за деца, например изворна. За възрастните е подходяща и слабоминерализирана, трапезна минерална вода.
За десерт през лятото предпочитайте плодове. Те трябва да са измити много добре, защото също могат да бъдат източник на зараза.
Не къпете децата в съмнителни водоизточници – язовири, езера, гьолове и реки. Понякога съседните населени места изхвърлят в тях отпадните си води и децата могат да се заразят.
Съхранявайте сготвената храна само в хладилник и то не-повече от 24 часа. След това я изхвърлете, или отново я сварете.
Не пийте несварено мляко, въпреки надписа на опаковката, че е пастьоризирано. Пастьоризация означава трикратно загряване до 70 градуса, което не е достатъчно да унищожи всички микроорганизми.
Давайте на децата много течности през лятото, за да не се обезводнят от високите температури и повишеното потене. Подходящи са вода, прясно изцедени и разредени с вода плодови и зеленчукови сокове, студени чайове. Безалкохолните напитки съдържат много захар и още повече усилват жаждата.
Винаги тръгвайте на път със заредена аптечка ако сте с деца, симптомите често настъпват нощем и трябва да сте подготвени. Ако детето получи разстройство, веднага му дайте пробиотик и го оставете на строга диета – чай от шипки, джоджен, черна боровинка, сухар, обикновени бисквити, печени ябълки. Потърсете лекар, ако детето е малко, а оплакванията сериозни.
Прочетете още:
Защо се нуждаем от чудодейния витамин К и къде да го намерим
8 (вкусни) храни за по-бърз растеж на косата
Най-полезните мазнини, от които отслабваме
10 полезни навика, които ще ускорят метаболизма ви