Ето няколко съвета, с които да помогнем на организма да не се претоварва по време на обилното похапване през наближаващите великденски празници.
1. Не яжте едновременно варени яйца и козунак. Първите съдържат белтъчини, а вторите - въглехидрати. Затова ги консумирайте поне през два часа, за да може стомахът да преработи тези храни по-лесно.
2. Комбинацията от козунак и мляко също не е желателна, защото пак се комбинират въглехидрати и белтъчини. По-добре е да изберете чай, вода или фреш за заместител на млякото в този случай.
3. Започнете обяда си със салата. Тя ще ви засити и няма да остане много място в стомаха за основното ястие. Най-добре е да гарнираме агнешкото със задушени зеленчуци. Те са нискокалорични и осигуряват достатъчно фибри, за да работи храносмилателната система по-активно.
4. Спазвайки великденската традиция, за вечеря ви препоръчваме варени яйца със зеленчуци. Задушете в малко вода моркови, зелен боб и грах. Подправете ги със соев сос, чесън и черен пипер. Към тях прибавете варени яйца и залейте със сос от кисело мляко, горчица, бульон и магданоз.
5. Необходимо е след празниците да си направите един разтоварващ ден. Хапвайте само плодове и зеленчуци и пийте много течности: минерална вода, прясно изцедени сокове и зелен чай.
6. За да изгорите част от приетите калории и да подпомогнете храносмилането, отделете време и за разходки или друга физическа активност.