Всички се стремим да бъдем здрави и пълни с енергия. Не е тайна, че това се постига само чрез правилно хранене и активен начин на живот. Чудели ли сте се, обаче, как е най-здравословно да бъдат разпределени през деня основните хранителни вещества - белтъчини, мазнини, въглехидрати? Сега ще ви дадем отговор.
Според препоръките на Министерството на Здравеопазването и Световната Здравна Организация консумацията на белтъчини, мазнини и въглехидрати трябва да бъде съответно в пропорции - 11-14%, 30-35%, 50-55% от общия енергоприем.
Тази информация не е полезна на потребителя, тъй като той не консумира нутриенти, а храни и освен това не е способен, а и не е нужно да проследява с точност ежедневния си енергоприем. По-полезно е да се знаят препоръчителните порции от различните групи храни на ден, които са следните:
- Мляко - две-три чаени чаши; Сирене, кашкавал - една порция, колкото кибритена кутийка
- Месо, риба или яйца - една до две порции от 150 гр
- Хляб - на всяко хранене, според апетита и физическата активност
- Ориз, картофи, бобови, зърнени храни - на обяд и на вечеря в количества според апетита и физическата активност
- Мазнини - три-четири супени лъжици на ден за готвене и овкусяване на салатите
- Плодове - два до четири средни
- Зеленчуци в неограничени количества
- Захар и сладки изделия и напитки - ограничени до минимум, по възможност никакви
- Алкохол - максимум до едва-две чаши вино или малки питиета на ден (не се отнася за подрастващи, бременни жени и хора със заболявания)
Според препоръките закуската трябва да представлява 25-30%, обяда 40%, вечерята 30-35% от общия енергоприем.
Можем да изразим тези проценти в порции храни, което съответства на:
- един плод на всяко хранене
- порция хляб на всяко хранене
- порция млечен продукт на всяко хранене
- порция месо, риба или 2-3 яйца на обяд /възможно е и на вечеря, за мъжете и подрастващите/
- поне една порция зеленчуци на обяд и на вечеря
- порция ориз, картофи или бобови на обяд и на вечеря
- порция мазнина на всяко хранене /1 с.л. или масло колкото орех/