Плодовете и зеленчуците, знаем всички, трябва да се измиват добре преди да се консумират.
Но достатъчно ли е да „минат през вода“, за да премахнем всички пестициди, восък и какво ли още не, което помага на плодовете да стигнат в този хубав вид до щанда в магазина?
Разбира се, че не.
Ако искате да сте спокойни, че плодовете са полезни, а не отрова под прикритие, може да изпозлвате любимите ни оцет и сода.
В никой случай обаче не едновременно, ще стане реакция.
Можете да избирате между два варианта за отстраняване на пестициди:
Вариант 1 – с оцет:
Американският институт за изследване на храните е установил, че измиването на доматите във вода с оцет премахва 6 различни вида пестициди почти изцяло.
Същият опит е правен и с ябълки и круши, резултатите са 98% по-малко бактерии.
Нужно е само да държите пулверизатор, в който сте разтворили една част оцет в три части вода.
Вариант 2 – със сода за хляб
Ако миризмата на оцет ви напомня само и единствено за висока температура, предлагаме рецепта против пестициди със сода за хляб.
В купа с вода сложете лъжица сода за хляб и накиснете плодовете или зеленчуците за 10-12 минути.
Това би трябвало, според Университета в Масачузец, почти изцяло да премахне вредните химикали от повърхността на плода.
Няма никакъв смисъл да миете плодовете със сапун, защото той не е предназначен за храни и просто добавяте още малко химикали към целия „коктейл“.
Още за свойствата на оцета и содата за хляб
- Уникална хитрина: Как да почистим матрака със сода за хляб
- Домашно лечение с хлебна сода
- Как да почистите стъклокерамичния плот със сода за хляб, без търкане
- Как да почистим обгоряла тенджера
- Нестандартни ползи от оцета