Рапичното олио е натурален продукт, получен чрез пресоване на дребните семена на рапицата. Те се добиват от красивите жълто цъфтящи растения от семейството на зелето и карфиола.
През последните години рапичното олио добива все по-широка популярност. Това се обуславя най-вече от множеството ползи, с които превъзхожда останалите видове олио. То има богати хранителни качества, благодарение на съдържащите се в него минимални дози от всички растителни мазнини.
За разлика от тях, има премного мононенаситени мастни киселини, които доказано намаляват нивата на лошия холестерол в кръвта. Здравословните му ползи се засилват и от богатото му съдържание на витамин Е. Нивата на есенциални полиненаситени мастни киселини също са в умерени и допустими нива.
С рапичното олио се борави почти както с всяко едно друго. Най-често се използва за овкусяване на салати и дресинги. Като добавка към готовото ястие се добавя най-много 1 с.л. дневно.
Трябва да се има предвид, че подобно на студено пресования зехтин, рапичното био олио се използва предимно за директна консумация и в сурово състояние. Когато се загрява или пържи, това трябва да става на минимална или средна температура. Ако се загрее прекалено, започва да дими и има силен аромат на риба.
Рапичното олио се съхранява на студено и тъмно място.
Ето и Edna рецепта за здравословни кюфтета с рапично олио:
Необходими продукти: 1 ч.чаша рапично олио, 1/2 ч.чаша брашно, 2 ч.чаши бамя, едро накълцана, 1/2 малка глава лук на кубчета, 1 яйце, 1/4 ч.ч. пълномаслено мляко, 1 ч.ч. настъргано сирене, 1/4 с.л. лют червен пипер, сол, черен пипер.
Говорим си за...
Начин на приготвяне: Олиото се загрява на средна температура. В голяма купа се смесват брашното, бамята, лукът и лютият пипер. Разбърква се добре. В по-малка купичка се разбиват яйцето с млякото, до получаване на хомогенна смес.
Полученото се добавя с млякото към бамята, при постоянно бъркане. Добавя се сиренето и отново се разбърква. Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
От сместа се загребват малки купчинки, които се пускат в олиото. Всяка от тях се притиска леко с шпатула. Пържат се около 4 минути от всяка страна. Ако покафеняват бързо, котлона се намаля. Готовите кюфтета се отцеждат, най-добре върху домакинска хартия. Поръсват се с подправки по желание и се поднасят.