Прясно изстисканият сок е чудесен начин да си набавите ударна доза хранителни вещества, хлорофил и важни ензими. Не се ограничавайте обаче, само до фреш от ябълки, моркови и портокали. Почти всички плодове и зеленчуци са подходящи за сок.
Колкото по-богати на антиоксиданти продукти сложите в сокоизтисквачката, толкова по-голям е шансът да имате здрав имунитет, хубава фигура и здрави кости.
Фреш от зеленчуци
Вместо да режете зеленчуците на салата, пробвайте да ги направите на сок. За краставицата се знае, че е пълна с вода, но тя съдържа важни минерали като калий и цинк. Марулята от своя страна доставя фолиева киселина, антиоксиданти и фибри. Опитайте сок от половин краставица, няколко листа спанак и маруля, голяма зряла круша и малко репички.
Розово и вкусно
Цвеклото съдържа най-много захар, в сравнение с останалите зеленчуци. То е вкусно и полезно, шокиращо розово и освежаващо. Като напитка може да го комбинирате с цитрусови плодове и малко джинджифил.
Испански привкус
Вземете пример от испанците и консумирайте по-често супа гаспачо, или си правете сок от продуктите. Необходими са ви няколко домата, краставица, пръчка целина, лук и шепа кориандър. Може да добавите сол на вкус, няколко лъжици пресен лимонов сок и съвсем малко червена люта чушка за разпалване на страстите.
Време за консумация
Най-доброто време от деня за пиене на плодови и зеленчукови сокове е сутрин. Така ще прочистите организма си.
Ако нямате време да правите сока, може измиете и нарежете продуктите вечерта, да ги сложите в херметически затворена кутия и да ги приберете в хладилника, а сутринта само да ги изсипете в пасатора и си направете сок.
Все пак, за предпочитане е плодовете и зеленчуците да са прясно разрязани, като ще си правите сок от тях.
Експериментирайте свободно и си правете фреш от всичко, което поискате.