Често срещана препоръка от лекари е да се яде повече риба. Но с огромното количество налични опции за морски дарове, вземането на решение за покупка може да бъде трудно. Ако сложим в уравнението и тежките метали, които все по-често се откриват в рибата, става дори още по-трудно.
Повечето риба има впечатляващо количество протеин на 100 гр., но и витамини от групата В, желязо, селен, цинк, калций, но най-важното - вит. D и Омега 3 мастни киселини. Именно тук идват препоръките от диетолог, който ще ви помогне не просто да изберете най-полезната риба, но и най-безвредната. "Омега 3 са здравословни мазнини, които поддържат добрата работа на сърцето, мозъка, очите, кожата, като съществеменно помагат и на психическото здраве, намаляват възпаленията в тялото, държат имунната система в топ форма", обяснява диетологът Кристен Карли.
Проблемът с рибата е, че замърсявнето на океаните замърсява и тях. Така някои от тях вече са опасно токсични заради високото си съдържание на живак, микропластмаси, олово и кадмий.
И така - каква риба да избираме? Препоръчаните от диетолога риби вижте в галерията ни!
Прочетете още:
-
Зимният дар от природата: 7 големи ползи от яденето на райски ябълки
-
TikTok лудост: Какво ще се случи, ако си направим маска за коса с кетчуп?
-
Всичко започва от него: Кожният микробиом и основни грижи за него