Ирландският мъх, известен и като морски мъх, със сигурнст не е част от седмичния пазар на повечето от нас, но продуктът стана истински хит в TikTok. От смутита до тривиалната хранителна добавка - този мъх обещава да стане следващият дубайски шоколад по популярност. И има защо - за славата му се погрижиха имена като Бела Хадид и Ким Кардашиян. Но за какво можем да го ползваме и всъщност има ли ползи от него?
Морският мъх, известен също като ирландски мъх или червени водорасли, е бодлив морски зеленчук, който се среща по бреговете на Британските острови, Ирландия и Ямайка. Расте в няколко цвята, най-често червено, жълто, златно и лилаво, но по-редки разновидности могат да бъдат намерени в синьо или зелено. Зеленчукът е естествено с ниско съдържание на калории, мазнини и захар и съдържа малко количество протеин, както и витамини, минерали, йод и антиоксиданти. Вкусът му е „солен и океански“ за някои и „рибен“ за други с „хлъзгава, мазна текстура“. Не звучи апетитно, нали?
Твърди се, че морският мъх има много предимства – здраве на щитовидната жлеза, имунитет, подхранване на кожата, енергийните нива, дори сексуалния ви живот може да има полза от приема. Но забележете - "може".
Healthline отбелязва, че е важно да се отбележи, че проучванията на морския мъх не са достатъчни, а твърденията за ползите му трябва да се проучват в дълбочина. Направени са по-конкретни изследвания върху морските водорасли, които растат в подобна среда, но учените тепърва ще проучват напълно и проверяват ползите за здравето от морския мъх.
Но все пак - проучване в BMJ твърди, че морският мъх може да бъде полезен за микробио заради високите си пробиотични свойства. Това проучване обаче е проведено само върху плъхове, така че ефектът върху човешкия микробиом все още не е сигурен.
Йодът не се произвежда от тялото, така че трябва да го консумираме за здравословен растеж и развитие на мозъка. Следователно високото съдържание на йод в морския мъх може да подпомогне функцията на щитовидната жлеза и мозъка. Работи се дори върху идеята за използването на полизахаридите от него за лечение на невродегенеративни заболявания, но това изследване е все още в начален стадий.
Преди да си купите ирландски мъх обаче, е редно да се консултирате с лекар, особено ако имате заболяване на щитовидната жлеза. Прекомерната консумация на йод, съдържащ се в морския мъх, може да доведе до дисфункция на щитовидната жлеза. Съществува и риск от токсичност. Ако морският мъх се добива от замърсени води, той може да съдържа тежки метали като арсен, живак и олово, които са вредни за вашето здраве.
Поради масовата популярност на този продукт на пазара е навлязла и фалшиви алтернативи, а потребителите трябва да имат едно наум, ако цената е твърде добра, вкусът е нехарактерен или липсва, или продуктът има ярки, неестествени цветове.
Прочетете още:
-
2025 г. за козметиката: Двойниците или защо dupes превзеха индустрията
-
Успешно и безопасно отслабване с пектин
-
Тибетският ТЕСТ, от който ще научиш неподозирани неща за себе си