Краткият отговор на въпроса от заглавието е „Не, няма смисъл“.
Нямат вкус, нямат мирис, нямат или имат прекалено малко полезни вещества и много повече вредни от необходимото.
Летните плодове и зеленчуци, които виждате през зимата по сергиите, са отгледани прекалено далече оттук, в условия, прекалено далечни от естествените и познатите за нас.
Доматите, ягодите, краставиците, освен че струват баснословни суми през януари, носят със себе си и много нитрати, химикали за по-голяма издръжливост по време на транспортирането и т.н.
Често тези плодове и зеленчуци се берат зелени, за да не изгният по време на дългия път от оранжериите до нашите сергии.
От всичко това по-горе вероятно доматите не ви се струват чак толкова примамливи.
Какви са алтернативите обаче? Само на туршии и кисело зеле не може да се кара до април.
Както обикновено става, отговорът е пред очите ни, само трябва да му обърнем внимание.
Традиционните зимни зеленчуци у нас са зеле, моркови, ряпа, цвекло, картофи.
Като добавим към тях и сушените кайсии, сушените череши и домашните компоти (дано сте си ги направили с по-малко захар), малко лимони и ще успеете да набавите всички необходими витамини, за да изкарате зимата без ненужни нитрати и пластмасов вкус.
Още за здравословното хранене:
- Най-богатият на витамини плод
- Киселото зеле всъщност е полезно
- Очарованието на зимните салати
- Какво му е полезното на грейпфрута
- За какво е полезна ряпата