Китайски учени установиха, че включването на повече зелени зеленчуци (основно броколи, зеле и зелена салата) в дневното ни меню намалява риска от появата на рак на гърдата.
За целта експертите са проследили здравния статус на пет хиляди жени в продължение на пет години (в периода от 2002 г. до 2006 г.), които вече са били диагностицирани с рак на гърдата.
Те установили, че колкото повече зеленчуци консумирали тези жени, толкова смъртността ставала по-ниска. Освен това шансът повторно да се появи заболяването намалявал между 21 и 35 процента.
В проучването се споменава и за разликите в хранителните навици на китайските жени и тези от западния свят.
"В Китай се консумира най-много ряпа и китайско зеле, докато в САЩ и Европа броколито и брюкселското зеле са на почит, но като цяло китайките ядат много по-голямо количество зеленчуци от жените отвъд океана и на Стария континент", коментира д-р Сара Нечута, която преподава в университета в Нешвил.