Яжте кашкавал и сирене всеки ден, полезно е

кашкавал
Снимка: Thinkstock

След като официално яйцата бяха оневинени и вече знаем, че не повишават холестерола, идва ред на още една любима и традиционна храна да се върне отново в графата „полезна“ – сиренето и кашкавала.

Те дълго време бяха заклеймявани като много мазни и по тази причина – много вредни за здравето и фигурата, докато не стана ясно, че всъщност млечните ферментирали продукти са полезни.

Скорошно изследване доказва, че консумирането на малко количество кашкавал или сирене дневно намалява риска от сърдечно-съдови проблеми.

кашкавал сирене
Снимка: Thinkstock

Да, сирената са мазни, но са и много богати на калций, протеини и пробиотици, които са важни за балансираното хранене и здраве.

Изследването е направено от екип китайски и холандски учени, анализирали данните от 15 различни проучвания върху 200 хиляди души.

Данните обхващат период от над 10 години.

Те доказват, че хората, които ядат 40 грама сирене или кашкавал на ден имат с 14% по-малкък риск от сърдечно-съдови заболявания и 10% по-малък риск от инсулт.

Нека тези данни обаче не ви успокояват. Ако ядете прекалено много сирене или кашкавал, няма да понижите двойно и тройно риска си от заболявания, още по-малко, ако тези продукти са върху пица.

кашкавал
Снимка: Thinkstock

Ключът за здравословното количество е „малко“ – 40 грама е колкото кибритена кутийка, апетитно настанена върху сутрешния ви сандвич например. Или пък настъргано върху салатата за вечеря.

Още по-хубавото е, че полезното сирене си подхожда толкова добре с полезната чаша вино на ден.

Още за полезните храни:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти