Картофите са изключително популярен кореноплоден зеленчук, но знаете ли, че консумирането им по определен начин ще ги направи в пъти по-полезни за вас?
Ако ядете картофите заедно с кората им ще осигурите повече фибри, витамини, минерали и фитохимикали, отколкото когато ги ядете обелени. В случай, че не добавяте много масло, заквасена сметана, сирене или бекон в картофеното ястие, то всъщност е доста диетична опция, защото кората на този зеленчук е с ниско съдържание на калории и осигурява ползи за здравето, включително подпомагане на храносмилането, управление на кръвното ви налягане, поддържане на костите ви здрави и предпазване от заболяване.
Корите на картофите не съдържат холестерол или значително количество мазнини. Всъщност ако ядете само кожата на вашия печен картоф, вие ще се възползвате от повече протеини и фибри, отколкото ако ядете целия картоф. Едва ли ще ви бъде толкова вкусно, само че това е друг въпрос.
Вижте в галерията ни какви точно са ползите от яденето на картофи с корите:
Имайте предвид, че в картофените кори може да има пестициди. Организацията USDA установява, че 70 процента от храните, тествани през 2019 г., имат остатъци от пестициди, които са възможен канцероген за хората. Картофите са в списъка с топ 12.
Ако не можете да отглеждате картофи сами, опитайте се да купите органичен продукт. Проучване от 2019 г., публикувано в Environmental Research, установява, че яденето на органични продукти само за шест дни води до средно 60% намаление на нивата на синтетични пестициди, измерени в урината на тестваните лица, в сравнение с придържането към конвенционална диета.
Прочетете също:
- Вредно ли е да ядем картофи всеки ден?
- Защо е полезно да ядем картофено пюре?
- 10 вкусни и лесни рецепти с любимата храна
- Как да комбинираме диетично картофите с другите храни
- Кои са подходящите подправки за картофи
- Спрете да правите тези неща, когато готвите картофи