Агар-агар е продукт с растителен произход, получен от червени водорасли. Можете да го използвате при направата на пудинги, желета, мармалади, конфитюри, кремове, но и не само.
Ето какви са неговитеполезни свойства и как да го използваме.
Какво е агар-агар
В Япония агар-агар, известен също с името на kanten, се използва над 350 години. Употребата му се е разпространила в Китай, Корея и останалата част от Далечния изток.
През последните години агар-агар се разпространява и в Европа и намира приложения основно в подготовката вегетариански ястия.
Агар-агар има високото съдържание на клей и карагенан (вещества, които превръщат течността в желе).
Тези вещества се извличат от различни видове червени водорасли, по-специално от Gracilaria и Gelidium. Основни производители са Испания, Чили и Япония. Агар -агар или просто агар се получава чрез третиране, обработка и изсушаване.