Кокошите яйца от години имат лоша слава като повишаващи нивата на холестерол в организма. Според ново проучване обаче яйцето не е чак толкова вредно.
Учени от Харвард са установили, че едно яйце на ден няма да увеличи холестерола ви и даже ще се отрази добре на организма.
Друго изследване, публикувано в медицинския журнал "Food Chemistry" е установило, че в жълтъка се съдържат два пъти повече антиоксиданти, отколкото в една ябълка.
Жълтъците са богати на аминокиселини, триптофан и тирозин, които предпазват от рак и сърдечни заболявания.
Не се притеснявайте да консумирате яйца, стига това да се случва с мярка и да проверявате старателно срока на годност.
Най-добре е, ако имате възможност да консумирате домашни или био яйца, за да сте сигурни в произхода им. Те имат по-високи нива на омега-3 киселини и витамин Д.
Също е важно да не консумирате яйцата сурови, а винаги да са минали термична обработка.