Кисело зеле, портокали и…ягоди. Това се вижда през януари по сергиите на нашите пазари.
И започваме да се чудим „да си вземем ли ягоди, да не си ли взимаме“.
Да, зима е, но ухаят толкова хубаво…Да, ужасно скъпи са, колкото половин зимно яке, но са като телепорт към лятото, което толкова много ни липсва…
Някои смелчаци, купили от „златните“ ягоди, дори уверяват, че не само ухаят добре, но имат и хубав вкус.
Истината обаче е, че зимната ягода е полезна точно колкото ягодата на тази снимка – никак.
Отгледана в парник и на голямо разстояние от нас, това червено плодче пълни очите, но няма да напълни тялото ни с нищо полезно.
Освен това е много вероятно ягодите, които си купите, да имат вкус на цветни бучици лед.
Но не унивайте. Ако страшно много ви се ядат ягоди точно през януари, вземете си замразени.
Направете ги на хубав крем с бита сметана или ги разбийте на сорбе и се възползвайте от всички летни витамини и минерали, съхранени благодарение на ниските температури.
Още повече, че за замразяване се избират добре узрели плодове, приели в себе си слънцето на отминалото лято.
Колко по-добре звучи от „расли в парник и с вкус на пластмаса зимни ягоди“, нали.
Същото, впрочем се отнася и за боровинките.
Като цяло замразените плодове и зеленчуци понякога са за предпочитане пред консервираните, защото не съдържат допълнително захар или сол.
Последвай ни и в Инстаграм ТУК!
Още за храненето през зимата
- 5 задължителни полезни храни за студените месеци
- Туршиите: здраве в буркани
- Какво да готвите тази зима, за да не пълнеете