През последните години хумусът се превърна в основен продукт в домовете по света. В Близкия изток и Средиземноморието, хумусът е традиционна храна, направена предимно от няколко съставки, които включват нахут, зехтин, лимони, чесън, сол и паста от сусам.
Въпреки че е любима храна на много хора, все още има някои факти, които са неизвестни за нас. Хумусът идва от Египет За първи път, рецептата за хумус, е била приготвена в Египет през 13 век.
Тогава вкусната разядка се е приготвяла без чесън и лимони.
Хумусът е различен в зависимост от региона
Много страни и региони приемат хумуса като свой, но всеки от тях има различен метод, по който правят ястието. Например турски хумус се прави с масло, а в Йордания тахана се заменя с кисело мляко.
Различните региони също го сервират с различна температура на ястието - някои страни обикновено ядат хумус топъл, докато други го сервират студено.
Създаден е филм за хумуса
През 2012 г. един австралийски режисьор създава филма „Правете хумус, не война“ с цел любовта към хумуса да бъде решението на мира в Близкия изток.
Хумусът има рекорд на Гинес
Световният рекорд за най-голямата чиния с хумус е определен през май 2010 г., когато 300 готвачи в района на Бейрут създадоха 23 040 килограма хумус!
Хумусът надхвърля тютюна
През 2013 г. американски вестник съобщи, че любовта на Америка към хумус е толкова разпространена, че тютюнопроизводителите започват да сменят културите - от отглеждане на тютюн към отглеждане на нахут.
Хумусът е много полезен
Може би не знаете, но хумусът е снабден с много полезни свойства. Не е чудно, че ястието се яде за закуска в много страни от Близкия изток, тъй като помага да се балансира кръвната захар.
Други ползи от хумуса включват намаляване на възпалението, борба с болести, подпомагане на храносмилането, поддържане на здравето на костите, защита на сърцето и повишаване на енергията.
Хумусът е афродизиак
Този факт вероятно е много непознат за повечето хора - никой не мисли, че хумусът притежава свойства на афродизиак.
Говорим си за...
Някои готвачи се отнасят към бобовите растения като към "Кралицата на афродизиаците" и поради високото съдържание на желязо, магнезий, цинк и калий в нахута, то е много подходящ за консумация от мъже.
Предлагаме ви и кулинарно вдъхновение с няколко вкусни рецепти:
🥣 Телешки кюфтета с хумус и кисело мляко
🥣 Рецептите на Кали: зелено чудо, хумус със селари, сладолед с кафе