Десетилетия наред кравето масло бе нарочено за враг на здравето, обвинявано за основен причинител на атеросклерозата, затлъстяването, хипертонията, болестите на жлъчката и каквото се сетите.
С развитието на медицината се оказа, че това не е така, дори се препоръчва да присъства в ежедневното меню, особено за децата. И разбира се, в разумни количества, както впрочем това се отнася за всички храни.
Лошата слава на маслото се дължи основно на съдържащият в него низвергнат холестерол. А той е от съществено значение за образуването на биологично активни вещества, хормони, жлъчни киселини и т.н.
Холестеролът не е единствения виновник за сърдечно-съдовите болести, все повече специалисти смятат, че основна роля има възпалението на съдовете и хомоцистеинът, който „залепва” мастните плаки към грапавата повърхност на увредените съдове.
Затова мазнините вече са реабилитирани, а кравето масло е най-полезно от всички животински мазнини. То съдържа 84 вида мазнини, повечето от които късоверижни, те липсват в другите мазнини и придават на маслото характерния приятен вкус.
Маслото съдържа предимно полинаситени мазнини и почти не съдържа вредните за организма полиненаситени. А холестеролът биологически се балансира с високите нива лецитин и не е така опасен, както се смяташе.
Мазнините са полезни за растящия организъм на децата, те участват в изграждането на нервната тъкан и мозъка, клетъчната стена, хормоните...
При консумация на храни с недостатъчно мазнини децата трудно се концентрират, успехът в училище е незадоволителен, а момичетата имат проблеми с цикъла. Филийка с масло за закуска е по-здравословно, отколкото кроасани и банички с маргарин.Маслото се усвоява лесно и почти напълно от организма.
Това се дължи на ниската температура на топене на продукта -28-32 градуса. Мастните молекули на маслото защитават храносмилателната система от проникване на токсини. Затова е любимо на хора, които имат затруднено храносмилане. Разбира се, това важи за натуралното масло, затова внимателно четете етикетите в магазина. Често се предлага смес от масло с маргарин на по-ниска цена.
Маслото е най-лесноусвояемият източник на витамин А, а също и на Д, Е К2.
Те отговарят за здравето на очите, костите, косата и ноктите, за локалния имунитет на лигавиците. Витамин К2 поддържа артериите чисти, а костите здрави. Витамин Д пази децата от рахит, а възрастните от остеопороза.
От маслото не се дебелее.
Неговите мастни киселини имат особена структура, те се използват за енергийни нужди, не се натрупват в тлъстини. Напълнява се от въглехидрати, излишъкът от които се превръща в мазнини.
Маслото има и други, непознати за много хора свойства.
Битуратът в него понижава нивата на холестерола и триглицеридите.
Той е особено ценен за диабетиците и разбира се за здравите – повишава чувствителността към инсулина близо 3 пъти!
Маслото съдържа и йод, който се усвоява много лесно от организма. Някои специалисти дори смятат, че ограничената консумация на масло е довела до рязкото покачване на болестите на щитовидната жлеза.