След като ви е поставена диагнозата захарен диабет, животът не свършва, а просто ще се наложи да сте една идея по-внимателни към това, с което се храните и гликемичния индекс на храната ви, съобщават от Gotvach.bg.
Именно правилният избор на продукти ще ви помогне да се предпазите или поне да минимизирате риска от възможните усложнения при тази коварна болест.
Важно е всички разрешени продукти при захарен диабет да са с нисък гликемичен индекс:
Включете в менюто си предимно варени или задушени ястия, като най-полезни са зеленчуците и някои плодове. Важно е да е балансирана, наситена с много минерали, аминокиселини и витамини.
Няма как да ви дадем конкретен пример - само лекар може да ви предпише индивидуален хранителен режим, който ще е най-подходящ за вас.
Във всеки случай обаче е важно да избягвате т.нар. вредни храни, които имат висок гликемичен индекс.
С правилен подход и желание от ваша страна ще можете да имате богато и вкусно меню, залагайки на полезните храни при вашия тип заболяване.