За да постигнем оптимално здраве, трябва да приемаме повече храни-антиоксиданти.
Те са от съществено значение за нас, защото ни защитават от болести, помагат в борбата със свободните радикали в организма и забавят процеса на стареене. Антиоксидантите съдържат бета-каротин, витамин А, селен, витамин Е, витамин С, полифеноли и флавоноиди.
Нека се запознаем с най-мощните антиоксиданти сред храните от зеленчуковото и плодовото царство, и не само.
Фасулът е отличен източник на фибри и мощен антиоксиданти. Сортовете с червени зърна са прекрасен избор за храна през всички сезони, като можете да ги добавяте към салати, супи и яхнии.
Дребните горски плодове - ягоди, малини, къпини и боровинки са с богат запас на антиоксиданти. Добавени към кисело мляко, плодова салата или овесена каша, тези плодчета са изключително полезни.
Черният шоколад също намира място в този списък. Да, той е с високо съдържание на мощни антиоксиданти и може да намали кръвното налягане. Белият и млечният шоколад обаче нямат същите ползи за здравето.
Всеки знае поговорката: "Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен", но много често пренебрегваме този невероятен плод. Ябълките са носители на важни витамини и мощни антиоксиданти, но най-богато съдържание имат плодовете с червена кора.
Въпреки че диетолозите винаги съветват да се избягва консумацията на картофи, особено ако се опитвате да отслабнете, добре е да не се отказвате напълно от тях. Може да опечете или сварите картофи и да допълните вашата вечеря или да добавите малко цвят към чинията си с богато на антиоксиданти пюре от сладки картофи. Само не ги подправяйте със заквасена сметана и масло.
Има много причини да се ядат моркови ежедневно и една от тях е, защото те са богати на бета-каротин, който помага на тялото да произвежда витамин А, основен в борбата с рака. Морковите са много полезни и за вашите очи и дори могат да подобрят зрението.
Червеното грозде и вино (ако се консумират умерено!) са мощни антиоксиданти. Това не значи, че може да изпиете цяла бутилка червено вино, за да заредите тялото си с повече антиоксиданти. Похапвайте и умерени количества червено грозде.
Орехите могат да помогнат да се предотврати възпаление на артериите. Консумацията им способства за превенция при много заболявания, включително сърдечно-съдови. Добавете няколко нарязани ядки към овесената каша или ги яжте сурови с мед.