Храната като удоволствие за всички сетива

Храната като удоволствие за всички сетива
Снимка: Thinkstock

Владимир Давчев е изпълнителен директор на BGmenu. Компанията е най-бързият и лесен начин да поръчаш храна, където и да си. BGmenu си партнира с над 550 заведения и 30 вида кухня в цялата страна, които увеличават броя си всеки ден.

Разкажете ни повече за новата инициатива на BGmenu?

Стартирахме кампанията Да хапнем заедно преди около месец, като желанието ни e да насърчим потребителите да споделят емоцията от храненето с любимите хора, приятели и колеги. Радваме се, че освен качествено обслужване даваме на всички възможност и причина да прекарат пълноценно време с близките си. Освен това, хапването в компания сближава, по-забавно е и създава предпоставка за по-качествен и пълноценен живот.

Споделяме ли ние, българите, храната си и с кого?

Като че ли сме оставили на заден план храненето заедно, увлечени в работа и постоянно бързане през деня. С тази кампания напомняме колко важно е да споделяме храната, надяваме се все повече българи да се включат. Връщаме един позабравен навик, който ни помага да се почувстваме част от общност. До момента, данните сочат, че в офиса колегите споделят много и различни ястия за обяд. Поръчват комбо менюта, които включват по няколко артикула (салата + основно ястие + десерт или сандвич + картофки + напитка). Семействата и приятелите също залагат на комбинирани менюта, когато хапват заедно и избират по-големи порции за споделяне, както и азиатски сетове. Двойките се глезят с гурме бургери и не пропускат да добавят и десерт, с който да се подсладят, когато се хранят заедно.

Владимир Давчев
Снимка: BGMenu

Защо храненето и общуването са толкова важни заедно и силно взаимосвързани?

При различните групи потребители наблюдаваме различни ползи, когато споделят храната си и времето си. Семейното хранене подобрява отношенията, развива уменията за общуване и близост, които поддържат връзката между членовете в семейството. Когато колегите споделят обяда си, успяват да намалят нивото на стрес в офиса, създават усещане за сплотеност и изграждат по-голямо доверие помежду си. Според психотерапевтът Детелина Стаменова, в чието лице откриваме съмишленик на кампанията, споделянето на храната намалява риска от нарушено хранене с до 35%, а опасността от наднормено тегло - с 12%. Често пъти ние не сме гладни за храна, а за общуване. 

От вашия опит досега – кои според вас са любимите храни на българите? Какво поръчват българите онлайн за обяд, за вечеря...

В рамките на кампанията Да хапнем заедно гурме бургерите са най-предпочитани от българите – 24% залагат на тях. Традиционно силно предпочитани са и готвените ястия (22%), след които се подреждат предложенията от италианската кухня (11%). Бързо нарастваща категория стават азиатската кухня и суши ястията.

Снимка: BGMenu

Какво можем да спечелим, когато изберем тази вечер да не готвим, а да поръчаме любимата си храна онлайн?

Печелим ценно време, което да прекараме качествено с любимите си хора, докато едновременно с това хапваме вкусно и разнообразно. Когато поръчваме хапване от BGmenu, се освобождаваме и от някои не особено приятни домакински задължения, за да можем да преоткрием истински важните неща в живота. Така превръщаме времето за хранене във време за удоволствие.  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти