Есента е сезонът, когато се проявяват всички щети нанесени от лятото и морето върху косата, миглите, веждите и ноктите ни.
>> Виж още: Ежедневните навици на жените с красива коса >>
>> Виж още: Домашни рецепти против мазна коса >>
Ако имате проблеми с косата и всички останали кожни придатъци, освен с грижа отвън, трябва да се постараем сериозно и системно и за хранителния си режим.
На първо място, както кожата, така и косата и миглите, се нуждаят от достатъчно вода.
Повечето хора не се замислят за водния си прием. Една четвърт от обема на косъма се дължи на водата. Само ако е добре хидратирана, косата е гъвкава, мека и податлива на обработка.
Вторият важен за космите и кожата елемент е желязото. Ако в организма няма достатъчно желязо, се развива желязо дефицитна анемия.
Около 10-15 мг желязо дневно са нужни на организма при нормални обстоятелства, а при бременност – нуждите се удвояват. Този важен микроелемент участва в пренасянето на кислород и ако липсва, косата и миглите ни страдат.
В диетата ни желязото присъства в две форми: хемово и нехемово. Хемовото желязо е по-лесно за усвояване от организма и се среща в животинските продукти – месо и субпродукти, особено в червените меса, богати на хемоглобин. Нехемовото желязо се намира в растителните и млечните продукти.
За да си набавите достатъчно желязо с храната и за да сте сигурни, че го усвоявате, е добре да разчитате на хемовото желязо, което се среща в най-големи количества в пилешки и телешки дроб, стриди, телешко месо, червено пуешко месо, патешко и щраусово месо, риба тон, пилешки бутчета, свинско, агнешко, яйчен жълтък и морски дарове.
Веганите или вегетарианците, както се досещате, срещат повече трудности с пълноценното усвояване на желязото и проблемите с косата и миглите са доста чест проблем при тях. Проблемът идва от факта, че хемовото желязо от животински продукти, се усвоява до 35%, докато нехемовото, в много малко количество (от 2 до 10%) в зависимост от възможностите на конкретния организъм и комбинациите с други храни.
Източници на нехемово желязо са млечните, бобовите, сусамовите семена и таханът, меласата, сушените сливи, зеленолистните зеленчуци, кашуто и тиквените семки. За разлика от хемовото желязо, нехемовото може да се повлияе от приема на други храни, които блокират усвояването му. За да подпомогнете пълноценното усвояване на желязото приемайте го с храни, богати на витамин С и други киселини, като например млечна киселина. Малко количество портокал, лимон, грейпрфрут или ферментирала млечна напитка - например айрян или кефир са чудесен избор.
Богатите на фибри продукти пък пречат на усвояването му, заради наличието на фитинова киселина. Чаят и кафето, съдържащи танини също възпрепятстват усвояването на желязото. Полифенолите от шоколада и червеното вино, както и от плодовете с лилаво-червен цвят също пречат на абсорбцията на важния микроелемент.
След желязото, но не по-малко важен особено за здравето на косата и миглите, е и микроелементът цинк. Цинкът влиза в състава на почти всички продукти за борба с пърхота и косопада. За съжаление тялото ни не може само да го произвежда, нито да трупа запаси, но затова пък можем да си набавим много от този микроелемент с храната.
Дали телешко, свинско или птиче – отново месото съдържа най-голямо количество цинк. Вегетарианците си осигуряват нужното количество с приема на млечни продукти (особено сирене) и яйца, а веганите – чрез ядките, овесените ядки и пащърнака.
Жените се нуждаят от 7 мг цинк дневно – съдържа се в 6 супени лъжици овесени ядки за закуска или пащърнак, приготвен за обяд.
За да имат косата, миглите и веждите хубав цвят и да не побеляват бързо, се нуждаят от още един метал – мед. Наличието на мед си личи по лъскавината на косата.
Естествени източници на мед са черният сусам, зрелият фасул, грахът, пшеницата, сушените сини сливи и повечето ястия от морски произход. Стридите и скаридите съдържат достатъчно количество мед, минералът може да се набави от черен дроб, пресни зеленчуци, ядки и семена.
| Как да се грижим за боядисаната коса |
Изключително важно за доброто здраве на косата е доброто захранване с белтъчини. Необходимо е да се консумират белтъчини, изградени най-вече от сярaсъдържащи аминокиселини: цистеин, метионин, цистин, аргинин и лизин.
За да бъде косата в добър вид, от особено значение е състоянието на скалпа и въобще цялостният вид на кожата, а тя има нужда от витамин А – той регулира обменните процеси на епитела. Без него кожата няма да се развива добре и да бъде в добро състояние.
Витамин А има в млякото и млечните продукти, яйчния жълтък, черния дроб, хайвера, кравето масло, рибеното масло, растителните масла,тъмните листни зеленчуци, доматите, червените чушки, морковите, ябълките,прасковите, кайсиите, пъпеша и цитрусовите плодове.
Както сами разбирате, разнообразието в хранителния режим, пълноценното и балансирано хранене, а не лишенията и диетите, е в основата на доброто здраве на косата, миглите и веждите.
| А как да се храним за красива кожа - вижте тук |