Владимир Давчев е изпълнителен директор на BGmenu. Компанията е най-бързият и лесен начин да поръчаш храна, където и да си. BGmenu си партнира с над 550 заведения и 30 вида кухня в цялата страна, които увеличават броя си всеки ден.
Разкажете ни повече за новата инициатива на BGmenu?
Стартирахме кампанията Да хапнем заедно преди около месец, като желанието ни e да насърчим потребителите да споделят емоцията от храненето с любимите хора, приятели и колеги. Радваме се, че освен качествено обслужване даваме на всички възможност и причина да прекарат пълноценно време с близките си. Освен това, хапването в компания сближава, по-забавно е и създава предпоставка за по-качествен и пълноценен живот.
Споделяме ли ние, българите, храната си и с кого?
Като че ли сме оставили на заден план храненето заедно, увлечени в работа и постоянно бързане през деня. С тази кампания напомняме колко важно е да споделяме храната, надяваме се все повече българи да се включат. Връщаме един позабравен навик, който ни помага да се почувстваме част от общност. До момента, данните сочат, че в офиса колегите споделят много и различни ястия за обяд. Поръчват комбо менюта, които включват по няколко артикула (салата + основно ястие + десерт или сандвич + картофки + напитка). Семействата и приятелите също залагат на комбинирани менюта, когато хапват заедно и избират по-големи порции за споделяне, както и азиатски сетове. Двойките се глезят с гурме бургери и не пропускат да добавят и десерт, с който да се подсладят, когато се хранят заедно.
Защо храненето и общуването са толкова важни заедно и силно взаимосвързани?
При различните групи потребители наблюдаваме различни ползи, когато споделят храната си и времето си. Семейното хранене подобрява отношенията, развива уменията за общуване и близост, които поддържат връзката между членовете в семейството. Когато колегите споделят обяда си, успяват да намалят нивото на стрес в офиса, създават усещане за сплотеност и изграждат по-голямо доверие помежду си. Според психотерапевтът Детелина Стаменова, в чието лице откриваме съмишленик на кампанията, споделянето на храната намалява риска от нарушено хранене с до 35%, а опасността от наднормено тегло - с 12%. Често пъти ние не сме гладни за храна, а за общуване.
От вашия опит досега – кои според вас са любимите храни на българите? Какво поръчват българите онлайн за обяд, за вечеря...
В рамките на кампанията Да хапнем заедно гурме бургерите са най-предпочитани от българите – 24% залагат на тях. Традиционно силно предпочитани са и готвените ястия (22%), след които се подреждат предложенията от италианската кухня (11%). Бързо нарастваща категория стават азиатската кухня и суши ястията.
Какво можем да спечелим, когато изберем тази вечер да не готвим, а да поръчаме любимата си храна онлайн?
Печелим ценно време, което да прекараме качествено с любимите си хора, докато едновременно с това хапваме вкусно и разнообразно. Когато поръчваме хапване от BGmenu, се освобождаваме и от някои не особено приятни домакински задължения, за да можем да преоткрием истински важните неща в живота. Така превръщаме времето за хранене във време за удоволствие.