Не е тайна, че за доброто здраве на тялото и ума е нужно здравословно, разнообразно, добре балансирано и богато на пресни храни меню.
Всяка една храна, обаче, има свойства, които отговорят на специфични нужди или поддържат определени функции на тялото. Храните, по-долу, например, благодарение на полезните вещества, които съдържат, помагат по естествен начин за запазване на паметта и умствената яснота и служат като превантивна мярка срещу свързания с възрастта когнитивен упадък.
Риба
Това е най-добрият източник на омега-3 есенциални мастни киселини, които са от съществено значение за функционирането на нервните клетки. Ниските нива на омега-3 са свързани с по-висок риск от загуба на паметта и дори с болестта на Алцхаймер. Ще ги откриете в риби като сардини, скумрия, сьомга, аншоа, херинга, риба тон (с изключение на консервираната). Включете ги в менюто си няколко пъти седмично, като избягвате високи температури и дълго готвене, защото ще разрушите ценните омега-3.
Куркума
Подправката с цвят на къри съдържа куркумин. Активна съставка, която е естествен антиоксидант и антибиотик. Със забележителни противовъзпалителни свойства, изключително полезен за нервната система и истинска превенция на Алцхаймер. Спокойно можете да поръсите куркума върху храната, вместо сол.
Горски плодове
Боровинки, къпини, малини, френско грозде и ягоди. Всички те съдържат флавоноиди (включително антоциани), мощни антиоксиданти, полезни за правилното функциониране на мозъка, със способност да укрепват кръвоносните съдове и подобряват тяхната еластичност. Редица изследвания, доказват полезността за паметта и когнитивните функции. Консумирайте ги като лека закуска, винаги когато имате възможност.
Орехи
Ядките известни като "храна за мозъка", също съдържат омега-3 и витамин Е. Имат силно антиоксидантно действие и са от съществено значение за добрата функция на мозъка. Доста се спекулира с високата калоричност на орехите, но една шепа орехи дневно ще ви даде необходимата енергия и ще ускори метаболизма ви, така че спокойно, не се фиксирайте в броене на калории.
Броколи
Изследванията показват, че броколите, зелето, брюкселското зеле и карфиола са сред най-полезните зеленчуци. Подобряват паметта, нивото на концентрация и намаляват риска от болестта на Алцхаймер и други видове деменция. Съдържанието на фолиева киселина в тях, понижава нивата на хомоцистеин. Те са страхотни за паста и може да заменят обичайния доматен сос.
Яйца
След дълги години на истинска демонизация, в крайна сметка се оказа, че не бива да ги изхвърляме от менюто си с лека ръка. Те са ценна храна дори и за ума. Жълтъкът съдържа витамин Е и е богат на холин, от който в тялото се образува ацетилхолин - невротрансмитер с решаващо значение за паметта.