Храненето по малко и често е по-здравословно от традиционните хранения три пъти на ден.
Това установиха британски учени.
Те съветват хората да се хранят по девет пъти дневно.
Честото хранене помага за намаляване на кръвното налягане и холестерола и дори за топене на килограми.
"Разделянето на приема на храна, така че да се храним по много пъти на ден, има благоприятно въздействие върху метаболизма спрямо същата храна, консумирана в по-малък брой хранения", заяви ръководителката на изследването д-р Сюзан Джеб.
В едно от последните си изследвания учените от Императорския колеж в Лондон сравнили диетите на повече от 2000 души от Великобритания, Япония, Китай и САЩ. Макар те да приемали едно и също количество калории и храна, половината участници се хранели по-малко от шест пъти дневно, а останалите - повече от шест пъти на ден.
Резултатите показали, че първата група имала значително по-високо систолно кръвно налягане - натискът, който кръвта оказва върху кръвоносните съдове, докато сърцето бие, спрямо хората, които се хранели по-често. Участниците в първата група били и значително по-пълни.
Изследването на Императорския колеж подкрепя предишни проучвания, които съветваха да се откажем от идеята за придържане към три хранения дневно - закуска, обед и вечеря. Така например учени от университета в Атина установиха с изследване на повече от 2000 деца на възраст между 9 и 13 години, че тези от тях, които се хранели пет пъти на ден намалявали с 32,6% вероятността да имат високи нива на лош холестерол спрямо връстниците им, които се хранели по-малко пъти дневно.
Не е ясно защо храненето по-често има това положително въздействие, но според една от теориите честите хранения предпазват от висок приток на мастни киселини, вещества, които се освобождават от храната и могат да доведат до натрупването на мазнини в артериите и да допринесат за високите нива на холестерола.