Хинапът (Zizyphus zizyphus) е ниско дърво или храст, познат в България още като финап, дзиндзифка или китайска фурма.
Вирее естествено в Източна Азия, но вследствие на продължителното му отглеждане в районите на Средиземноморието и Черноморието, на тези места също се е натурализирал.
Припомнете си още: Вегански десерти вместо захарни изкушения
Хранителни качества на хинапа
Плодовете на хинапа са с огромно съдържание на витамин С – около 15-18 пъти повече, отколкото в цитрусите и над 200 пъти повече от ябълките.
Богати са също на витамините А, B2 и P, протеини, флавоноиди, сапонини, танини и киселини. От минералите съдържат най-много калций, желязо и фосфор.
Листата на хинапа също са отличен източник на полезни хранителни вещества – витамин B1, катехини, дъбилни вещества и уронови киселини.
Полезни свойства на китайската фурма
- Плодовете на хинапа понижават артериалното налягане и регулират холестерола. Укрепват имунната система, увеличават физическата издръжливост и предпазват от повишаване на теглото.
- Костилките на плодовете помагат при болки в корема и кожни наранявания.
- Корените на дървото стимулират растежа на косата и облекчават симптомите при различни видове шарка.
- От кората на хинапа се прави разтвор, който помага при очни възпаления.
Как да изберем хинапени плодове?
Избирайте лъскави червени плодове, без следи от наранявания. Съхранявайте ги на сухи и хладни места, без директна слънчева светлина.
Отглеждане на хинап в домашни условия
За да отгледате хинап вкъщи, вземете няколко семена и ги поставете във влажен памук, докато покълнат. Вече покълналите семена може да засадите в саксия или директно в градината.
Най-подходящото време за засаждане е през есента или пролетта. Предпочита рохкави и каменисти почви, издържа на големи горещини през лятото.
Как да консумираме плодове от хинап?
Най-полезни са пресните сурови плодове от хинап, но сушените също имат отлични хранителни качества.
Използват се и за направата на сладка, конфитюри и компоти.