Няколко основни причини, поради които да обичаме супата и да я включваме редовно в менюто си.
Обмен на течности
През зимния сезон жаждата не се чувства така настойчиво, както през лятото, но организмът губи големи количества вода, заради изкуственото отопление и студа навън. През мразовитите месеци супата е много подходящо средство за хидратация, тъй като в съдържанието й влизат голям процент вода и минерални соли.
Източник на микронутриенти
Рецептата за всяка вкусна супа включва няколко зеленчука и ароматни подправки. Тези съставки има специфични хранителни качества - морковите са богати на бета каротин, зелето на калций, магданозът на желязо и витамин С и т.н. Събрани в едно ястие, микронутриентите са още по-ефикасни за защитата на организма от инфекции и недоимъчни състояния на някои витамини, характерни за зимния период.
Гастрономическа наслада
Всеки познава и търси удоволствието от димяща купичка ароматна супа в студен зимен ден? Супата понася всякакви добавки и подправки, тя може да бъде с течна или гъста консистенция, с бледи или ярки цветове, леко люта или сладка. С една дума - със супа могат да се задоволят всякакви вкусови желания и претенции.
Балансирано ястие
Въпреки че съдържа голямо количество вода, супата може да бъде отлично основно ястие. За тази цел е нужно тя да бъде "обогатена" с някой от следните хранителни съставки - яйце, мляко, сирене, фиде, ориз, боб, леща, кротони (богати на комплексни въглехидрати), масло, зехтин, олио, сметана (източници на мазнини). Така обогатената супа е едно от най-евтините здравословни храни през зимата.
В помощ на здравословното тегло
Ако супата е съставена само от зеленчуци, подправки и вода, енергийната й стойност е много ниска (не повече от 150 калории на порция). Този тип супи могат да помогнат за поддържане на здравословно тегло, консумирани като основно ястие след по-богато похапване по празниците.