Горещият шоколад е не само много вкусен и приятен, но и полезен.
Чаша топъл шоколад на ден предпазва от диабет, установиха американски учени, цитирани от БГНЕС.
Мишки, които били подложени на диета с високо съдържание на мазнини, страдали и от по-малко възпаления, когато получавали какао на прах. Учените смятат, че откритието им, публикувано в европейския журнал за правилно хранене, може да се приложи и при хората.
Черният шоколад е богат на флаваноли, които подобряват кръвообращението, като разширяват кръвоносните съдове.
За целите на изследването мишките били хранени с човешкия еквивалент на 10 супени лъжици какао на прах, около четири-пет чаши горещо какао, в продължение на десет седмици.
"Изненада ме мащабът на последиците. Ефектът за теглото не беше толкова голям, колкото очаквахме, но бях изненадан от драматичното намаляване на възпаленията и мастната инфилтрация на черния дроб", заяви ръководителят на изследването проф. Джошуа Ламбърт.
Редица индикатори за възпаление, което причинява диабет от втори, тип като предизвиква инсулинова резистентност, били значително по-ниски при мишки, хранени с какао, и почти идентични при контролна група, която получавала само храни с ниско съдържание на мазнини.
Така например мишките от първата група имали с около 27% по-малко инсулин в плазмата си, високите нива от която показват, че пациентът може да е болен от диабет.
Какаото на прах намалява с около една трета и количеството вредни мазнини, които се отлагат в черния дроб, наречени триглицериди. Проф. Ламбърт от Държавния университет в Пенсилвания, заяви още, че мишките регистрирали малко, но значимо намаляване на индекса на телесната си маса.
Какаото се използва в медицината от повече от 2000 години.
Маите и ацтеките били убедени, че то лекува редица заболявания като висока температура, сърдечна болка и заболявания на червата.
В последните години учените установиха, че редовното консумиране на богати на флавоноиди плодове и зеленчуци намалява опасността от рак, инсулт и сърдечни заболявания.