Много хора избягват сушените плодове заради относително високото им съдържание на калории. Учени от САЩ обаче отправят призив към тях да преразгледат отношението си към продукта, пише Нюз медикъл нет.
Проучването на специалистите от университета на Пенсилвания показва, че хората, консумиращи сушени плодове, обикновено са по-здрави от тези, които избягват да ги включват в менюто си.
В частност изследователите са установили, че в дните, когато хапват сушени плодове, хората си набавят по-голямо количество от някои ключови хранителни вещества, отколкото в дните, когато ги пропускат. Сред въпросните вещества са калий, полиненаситени мастни киселини и фибри.
Вярно е, че с консумацията на сушени плодове се увеличава количеството на калориите в дневното меню поради високото им съдържание на въглехидрати.
Поради тази причина специалистите препоръчват да се избират сушени плодове без захар и да се следят калориите, набавяни през деня от други ястия.
Според експертите сушените плодове са добър вариант за хора, които не консумират достатъчно пресни плодове.
Друг плюс на сушените плодове е, че се предлагат целогодишно, съхраняват се добре и могат да се носят на път.
Изследователите са установили, че участниците в проучването, които съобщават, че консумират сушени плодове, като цяло се хранят по-здравословно от останалите. При тях са отчетени по-нисък индекс на телесна маса, по-малка обиколка на талията и по-ниско систолично кръвно налягане.
Прочетете още:
- Какво трябва да ядем и пием, ако боледуваме от коронавирус
- Какво НЕ БИВА да ядем и пием, когато боледуваме от коронавирус
- Липсата на този витамин води до по-тежко боледуване от коронавирус
- В борбата с COVID-19: защо витамин D е толкова важен и как да си го набавим
- Низвергнатият български продукт, който всъщност е мощно оръжие срещу вируси
- Ето кой е най-сигурният симптом, че сте заразени с коронавирус
- 7 признака, че сте преболедували коронавируса без да разберете
- Как да различим симптомите на COVID-19, настинка и грип