Когато е студено, когато е мрачно, все ни се иска да си пийнем нещо топло. Сякаш топлината ще върне слънцето…
Често се сещаме за чай, но още по-често ни се иска сякаш нещо друго. По-плътно, по-сгряващо от просто топла вода с няколко листенца в нея.
Е, какаото е нашето решение. То съдържа протеини, магнезий, калий, желязо, фибри, цинк и други хранителни вещества.
Какаото нормализира холестерола и кръвната захар. Рискът от удар, според Супрун, също намалява.
Антиоксидантният ефект на напитката се дължи на полифенолите. Тези съединения могат да улавят и гасят свободните радикали.
С последното могат да намалят риска от невродегенеративни процеси в организма. Консумирането на напитката подобрява кръвообращението в мозъка и увеличава еластичността на кръвоносните съдове.
Антиоксидантите, съдържащи се в какаото, ефективно предпазват кожата от прекомерно ултравиолетово лъчение.
Те могат да предотвратят стареенето, ако редовно се пие от напитката и се добавя веществото в маските за лице.
Медикът опровергава схващането, че какаото провокира развитието на акне.
Супрун отправя няколко препоръки. Тя препоръчва да се избира висококачествено какао, в което няма сухо мляко, захар и други примеси.
По-рано представители на научната общност изтъкнаха какаото като източник на витамин D2.
Вижте още пет хубави причини да пиете горещ шоколад >>>
Шоколадът намалява риска от инсулт