Американски диетолози препоръчаха да ядем кисело мляко като ордьовър преди всяко хранене, защото то сваля кръвното налягане, предотвратява артрита и нормализира бактериите в храносмилателната система.
Дори при хората, които ядат много месо и въглехидрати, киселото мляко ограничава възпаленията, предизвикани от наситените мазнини.
Учените от университета на Уисконсин-Медисън са работили със 120 жени в предменопауза. Те са поискали от половината, които били или със затлъстяване, или с нормално тегло, да ядат по 340 гр нискомаселно подсладено кисело мляко дневно. Други 60 трябвало да ядат същото количество продукти без мляко.
Изследването е поредното, което показва, че ферментиралите млечни продукти като киселото мляко и сиренето, имат благотворен ефект върху състоянието на храносмилателната система и ограничават възпаленията. Това противоречи на разпространените препоръки да бъдат избягвани млечните продукти.
"Наблюдавахме незабавен ефект, който продължи девет седмици“, каза ръководителят на екипа д-р Брад Болинг. ‘Предполагаме, че с времето той ще се увеличава".
Учените установили значителен спад на молекулите, сигнализиращи за възпаление, в кръвта на участничките на режим с кисело мляко. Освен това то подобрява метаболизма наглюкозата на доброволките със затлъстяване и ускорява спада на нивата на глюкозата след хранене.
Времето, по което се яде киселото мляко, не е важно, уточниха учените. От ключово значение е да се приемат добри бактерии заедно с нормалната храна.
Изследването не поставя и горна граница на приеманото кисело мляко дневно. Учените са се спрели на количество от 340 гр, защото това е половината от препоръчваното за дневна дажба на млечни продукти в САЩ.
Хроничното възпаление се свързва със затлъстяване, метаболитен синдром, сърдечносъдови и други заболявания.